Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En fin present till Göteborg

Filmfestivalen har börjat och årets invigningsfilm ”Kon-Tiki” fick mig på gott humör. Det är inte det minst viktiga för en film som är avsparken för tio dagars filmfest. Gustaf Skarsgård var lysande som den avslappnade svensken Bengt Danielsson som mest låg på rygg och läste böcker under den 101 dagar långa resan. 73 böcker hade han med sig, 72 hann han läsa, undrar vilken han sparat till sist som han inte hann med?

Danielsson blev så småningom svensk konsul i franska Polynesien, men fråntogs sin titel på grund av sitt engagemang i protesterna mot Frankrikes kärnvapenprov vid Mururoa-atollen. Respekt!

Starkast i går var annars den fyra minuter långa scenen ur filmfestivalens fantastiske hedersordförandes kommande film ”En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”. Roy Andersson har ett helt eget bildspråk och jag kommer aldrig mer att kunna höra ”Halta Lottas krog i Göteborg” utan att se den här scenen framför mig. Filmen kommer att ha premiär i Cannes nästa år och kamma hem en hel del priser, sa regissören kaxigt vid invigningen.

Han berättade också om sin tid som badbarn i Askim och berättade om den tacksamhet han kände mot staden Göteborg för att han fick åka ut till havet varje dag hela sommaren.

Den som berördes av hans historia ska kanske boka in Stefan Jarls nya dokumentär ”Godheten” på festivalen som handlar om den ökande själviskheten och de ökande klassklyftorna i samhället i dag.

Som tack för den omtanke han möttes av som barn donerade Roy Andersson den visade fyraminutersscenen ur nya filmen till Göteborgs stad.

Jag fick två spårvagnspoletter om dagen av staden, en för att ta mig till badtåget och en för att kunna åka hem. Göteborg får en scen värd en miljon av mig. Det visar att omtanke lönar sig”, sa regissören på festen efteråt. Heja Roy!