Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Kulturchefen får sparken

Claes Rydberg, kulturchef för Västra Götalandsregionen, får sparken med omedelbar verkan. Ännu en misslyckad chefsrekrytering inom regionen som kommer att kosta skattebetalarna några miljoner.

Rydberg har varit en oerhört blek figur under sina två år på posten. Vad har han gjort för att lyfta den ”toppklassiga” kulturen i Västra Götaland? Svar: Ingenting.

Förutom några månader som kommunchef i Motala kom Rydberg till Västra Götaland från ett jobb som kulturchef i Jönköping. Inte heller där satte han några stora spår. Efter mycket efterforskande kom någon på att han dragit igång dansverksamhet i kommunen. Inte mycket till eftermäle efter elva år som kulturchef i en kommun.

Västra Götalandsregionens kulturförvaltning har hand om 49 kommuner och en omsättning på en miljard kronor. Vilka referenser tog regionen när Rydberg anställdes? Eller är det så enkelt att när man (inte kvinna) haft ett antal chefsjobb så räcker det i sig som merit för att bli chef igen? Något borde väl regionen ha lärt sig sedan Rydbergs företrädare Kristian Berg fick sparken till en kostnad av tre miljoner kronor.

Nu går tidigare chefen för Göteborgs konserthus Sture Carlsson in som tillförordnad kulturchef fram till nästa sommar.