Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Därför vill Nyhus inte svara

I åtta dagar har jag väntat på att den socialdemokratiska politikern och före detta ordföranden i kulturnämnden Helena Nyhus ska förklara vad hon menade i sin debattartikel om Röhsskachefen Ted Hesselbom 4 september. ”Mycket av det som kritiserats är arbete som helt och hållet följer den politiska nämndens uttalade vilja”, skrev Nyhus i sitt inlägg.

Jag gick igenom vad GT-kulturen kritiserat Röhsskachefen för:

+ Att Hesselbom ljög för sin chef om att hans skulder till kronofogden var betalda.
+ Att han sålde egna prylar för 100 000 kronor till museet under sin sambos namn och själv attesterade räkningarna.
+ Att han marknadsförde sprit på museet för ett företag där han själv var PR-agent.
+ Att han ropade könsord åt en medarbetare.
+ Att han falskeligen anklagade modeskaparen Tommy Hilfiger för rasism i en utställning på museet.
+ Att han lät ett jeansföretag ställa ut en reklamkampanj på museet, lanserade den som museets egen utställning och fick jeans till personalen som betalning.
+ Att han använde fondpengar avsedda för forskning och inköp till julluncher och resor hem till egna bostaden i Stockholm.
+ Att hans medarbetare på Röhsska mår sämre än på alla andra museer i stan enligt kulturförvaltningens egna medarbetarundersökningar.

Vilka av dessa handlingar står den politiska majoriteten bakom, undrade jag i ett mejl till  s-politikern. Inget svar.

Min enda förklaring är att det Nyhus skrivit inte är sant. Kulturnämnden står inte bakom dessa handlingar. Nyhus ljuger och borde i så fall snarast ta tillbaka sitt yttrande.

I dag skulle också Röhsskachefens framtid bestämts, men beslutet om vilka arbetsuppgifter Ted Hesselbom får efter 31 januari skjuts upp tills kulturnämnden tagit sin budget i slutet av oktober.