Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Mer sånt, museet!

Göteborgs stadsmuseum har ungefär en miljon bilder i sitt arkiv. Så bra att man då och då lyfter fram dem ur samlingarna och visar dem på museet. Som i dag, när det är vernissage på en utställning om gamla Masthugget för 50 år sedan.
Bilderna är tagna av fotografen John Ingels under två månader 1963 när han på uppdrag av Riksbyggen och Göteborgs historiska museum dokumenterade stadsdelens arkitektur. På köpet fick han en rad bilder av miljöer och människor, tog del av många livsöden och fick höra bekymrade kommentarer om förestående vräkningar.
Dokumentärfilmen gjordes 1964 av konstnären Rolf Wertheimer med en stumkamera som gick i 2,5 minuter åt gången och vevades upp för hand. Här visas grävskopor som tuggar sönder hus, grabbar som pangar rutor, alkoholister som tar en öl bakom en husknut. ”Personerna träffade jag på gatan och frågade dem helt sonika om jag fick filma dem”, berättar konstnären.
Utställningen väcker både minnen och känslor till liv och visar tydligt vilken skatt museet har i sitt rika bildarkiv. Jag hoppas att utställningen inte packas ner i några lådor när den stänger i april, utan får leva vidare på annat håll i stan. Och att Stadsmuseet fortsätter att plocka fram guldkornen ur sitt jättelika arkiv.
Hade det till exempel inte suttit fint med ett rum om Drottningtorget och gamla Posthuset samtidigt som nya Posthotellet invigdes?