Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Och det kom en bok med posten

I dag kom beskedet: De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson döms för terrorbrott och olaglig inresa i Etiopien. Åklagaren yrkar på 18 års fängelse.

I dag kom också Maj Wechselmanns bok med posten: ”Det är upp till dig! Om olja, folkmord och dina pengar”. Handlar om svenska Lundinbolagens smutsiga oljeaffärer i just det Etiopien som de två journalisterna skulle granska. Medan Ian Lundin och Carl Bildt (som då satt i Lundin Oils styrelse) förnekade att etnisk rensning pågick riktades 80 militära angrepp mot befolkningen i samma område som Lundin exploaterade.

Nu är det samme Carl Bildt som måste agera för att de två journalisterna ska benådas. I andra sammanhang skulle man för länge sedan pratat om jäv. Man skulle också låtit någon annan minister ta över kampen för Schibbyes och Perssons frisläppande.