Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Vem i hela världen ska man lita på?

Hur många vittnen behövs för att bli trodd av trafikpolisen i Göteborg?

För några veckor sedan var min syster och hälsade på i Bagaregården. Hon kom en fredag och på lördagen när vi skulle ta bilen hade hon fått en p-bot. Ändå hade hon en giltig p-lapp i en plastficka på insidan av vindrutan, om än inte mot trottoaren utan mot gatan.

Nåja, alla kan göra fel, så vi tog p-lapp och böteslapp till polisen på Stampgatan och fick en lapp om överklagande, men beskedet att vi ändå måste betala boten så länge.

Inga problem. Men så kom svaret från Polismyndigheten i Göteborg: P-vakten, anställd på företaget Addici Security, hävdade att det inte fanns någon p- lapp. Detta kom han tydligt ihåg en vecka senare. Och ”enligt den rättspraxis som tillämpas vid domstolarna måste polismyndigheten utgå från att parkeringsvaktens uppgifter är riktiga”. Enbart om klaganden har ”stark bevisning som stödjer hans eller hennes påstående från rättspraxis frångås”, meddelar trafikpolisen i Göteborg i ett brev till min syster.

Nå vad är då stark bevisning? Det räcker alltså inte med en giltig p-lapp som uppvisats för polisen samma dag, en målsägande och ett vittne. Hur många vittnen behövs? Hade tio räckt? Vi kunde gått in på Jerkstrands konditori och bett personal och kunder komma ut och titta på bilen och skriva var sitt skriftligt intyg.

Vad polismyndigheten nu hävdar är ju att varken min syster eller jag är trovärdiga. Hon har stulit eller köpt en p-lapp från någon annan. Och jag ljuger om att p-lappen faktiskt låg fullt synlig i framrutan.

Förr i tiden krävdes tre kvinnliga vittnen för att balansera trovärdigheten hos en man. Var går gränsen i dag?

Detta handlar inte om min systers p-bot och de 400 kronorna. Detta handlar om rättssäkerhet. Hur kan polismyndigheten SOM PRINCIP utgå från att det är p-vaktens uppgifter som är riktiga? Hur många bilar lappade p-vakten den veckan? Gick p-vakten runt varenda bil han lappade för att kolla att det verkligen inte fanns en p-lapp mot gatan?

Har p-vakterna på Addici Security provision på antalet lappade bilar? Vet Polismyndigheten om så är fallet? Tar Polismyndigheten i så fall hänsyn till det när man fastställer att hans version är den sanna och inte min systers och min.

Många frågor. Jag ser fram emot svaren från Polismyndigheten i Göteborg och Addici Security.