Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Jag saknade teater om samhället i dag

Jag tyckte mycket om spelet mellan Sven Wollter och Tomas von Brömssen i Göteborgs stadsteaters ”Påklädaren”. Jag uppskattade humorn i Gunilla Heilborns roliga dansteater på samma scen där ett gäng skådespelare får i uppdrag att dansa så fort som möjligt i en minut eller röra sig som en klockas visare utan egentligen någon annan handling än att utföra ”Uppgifterna”. Men när jag satt på Folkteatern och såg Jonas Hassen Khemiris fantastiska ”Apatiska för nybörjare” upptäckte jag att jag saknat teater som handlar om samhället i dag. Ämnen som känns 2000-tal och som diskuteras i fikarummen.

Det är spännande det som händer på Lars Noréns Folkteatern just nu. Den väldigt annorlunda Volvopjäsen ”Varsel” som visades med mycket metallarbetare i publiken. Och beskedet i dag att författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink debuterar som dramatiker på Folkteatern.

Åsbrink Augustnominerades precis med sin nya bok ”Och i Wienerwald står träden kvar” som baseras på 500 brev skrivna till en pojke som kom till Sveriges 1939 på flykt undan nazisterna. Hans föräldrar blev kvar i Wien, hamnade i Theresienstadt och skulle aldrig återvända. Samma tid och händelser som återfinns i Åsbrinks kommande pjäs.

Den ser jag fram emot. Men även Carin Mannheimers nya pjäs på Stadsteatern, ”I sista minuten”, som får urpremiär på stora scenen 9 december. Här tar hon upp åldrandet precis som i sin kritikerrosade ”Sista dansen”, fast denna gång i form av en renodlad komedi. Drama eller komedi, åldrandet är också ett ämne som berör och engagerar och förväntningarna inför Mannheimers nya tolkning av hur man kan möta sista fasen av livet  har redan satt fart på biljettförsäljningen.

Stadsteaterns stora satsning är annars Niklas Rådströms ”Bibeln” som får urpremiär i vår i regi av Stefan Metz. Det ska bli spännande att se de flertusenåriga berättelserna överförda till 2000-talet.