Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

En bra modell

Ett modefotografi är inte bara en bild. Det är ofta en idé som ska gestaltas och en trend som ska tolkas och som kräver inte bara sin fotograf utan dessutom ett helt team av stylister, makeupartister, scenografer och assistenter.
Hur resultatet kan bli går att se på Röhsska museet när modefotografen Carl Bengtsson i morgon, lördag, har vernissage med en vackert hängd utställning med bilder skapade för magasin som Elle, Vogue, Sunday Times och Plaza.
Ovanliga bilder på många sätt. Hur ofta får man ögonkontakt med modellen på en modebild? ”Porträtt är ögonkontakt för mig”, säger Carl Bengtsson och markerar med ordet ”porträtt” att modellen är medskapare till bilden på samma sätt han själv. Och vid varje bild är förstås namnet självklart med även på modellen. Bilden här ovan är alltså skapad av Carl Bengtsson och Agnieszka Wichiniewicz ihop.
En av de utställda bilderna har Röhsska museet köpt in som början på en ny permanent samling modefotobilder. Museet har även beställt hela den bildserie Mikael Jansson gjorde för tidningen Dusch i slutet av 90-talet, ett 100-tal svartvita bilder plåtade i Stockholms skärgård där alla modeller var nakna och kläderna endast nämndes i bildtexterna. Mera sånt!