Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Bokmässan är i gång

Går på seminarium med Lasse Berg (”Skymningssång i Kalahari”) som påminner om att vi alla är afrikaner. Varenda människa utanför Afrika härstammar från ett 100-tal individer som emigrerade från kontinenten för 60 000 år sedan. Såg tyvärr inte Jimmie Åkesson i publiken.

Läser Svenska Dagbladets kultursida som citerar Anders Q Björkmans kulturblogg: ”Göteborg borde naturligtvis heta Gutenborg.” Sicken skojare? Är han kanske från Gutenborg själv?

Hör ett samtal om de folkliga revolterna i arabvärlden och blir på gott humör. Min favoritradioröst, den kloka Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, tror att utvecklingen är oåterkallelig. Att regimen i Syrien inte kan överleva. Att folken är så mycket mer moderna än sina regimer. Prisad vare Allah, en optimist!

I DN skriver Maria Schottenius om den läsande medelålders kvinnan som vunnit statusstriden på bokmässan och segrat över den föraktfulle manlige kritikern. ”Göteborg är under dessa dagar centrum i Sverige, och delar av världen är centrum i Göteborg. Boksidorna prasslar och havskräftor rasslar på kvällarnas förlagsmiddagar”, skriver min förra chef förtjust innan hon tar tåget till Göteborg och konstaterar att det var Sveriges Radios kulturredaktion som en gång bröt mot det blaserade mässföraktet och framgångsrikt satsade på arbetslinjen istället. Heja public service!

Hittar i Svensk Bokhandels blogg ett roligt tips på 30 låtar med litterär anknytning, bland annat Morrisseys skildring av en poesibattle på en kyrkogård i Cemetery Gates och  Nick Lowes I Read a Lot från nya albumet The Old Magic. Bara att gå in och lyssna på Spotify när mässan är över.

Att vara en offentlig person känns inte alltid så behagligt, utom på ett ställe, på bokmässan”, berättar Majgull Axelsson i Bohusläningen.

Försöker ringa folk på bokmässan. Nätet överbelastat. Kommer inte fram. Det är som på nyårsafton! Fixa det till nästa år, bokmässan, annars strejkar besökarna i protest!

Till sist ett meddelande till alla som kommit till Göteborg för bokmässans skull. När ni ändå är här: Missa inte Jonas Hassen Khemiris fantastiska dramatisering av Gellert Tamas reportagebok om apatiska barn, ”Apatiska för nybörjare”.  Lars Norén fortsätter framgångsrikt som konstnärlig ledare för Folkteatern på Järntorget och Göteborg lever gott även efter 26 september. Hinner ni inte nu – kom tillbaka!

Bokhora-redaktionen har fattat grejen. ”Jag hoppas hinna förbi Jan Lööf-utställningen under #bokmässan i Göteborg”, skriver man på twitter. Men det finns en teater också väl värd ett besök ytterligare 20 kvarter bort.