Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Banankriget är över

Det gick inte att få tyst på svensken. Domstolen i Los Angeles underkände bananjätten Doles stämning av filmaren Fredrik Gertten för dokumentären Bananas! om bananarbetarna som blev sterila av företagets bekämpningsmedel. ”Stämningens främsta syfte var inte att vinna utan att tysta filmaren genom att knäcka honom med alla rättegångskostnader”, förklarade domstolen och ålägger Dole att betala Gerttens utlägg på 200 000 dollar för sitt försvar.
Beslutet innebär också att filmen äntligen får visas i USA. 309 miljoner potentiella tittare kanske äntligen kan få företaget att sluta med sina gifter.