Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

I kväll öppnar Rådhuset

I kväll öppnar Göteborgs viktigaste arkitektoniska byggnad för allmänheten. Men Gunnar Asplunds tillbyggnad av Göteborgs rådhus från 1937 är mer än så. Det är det i särklass finaste verket av 1900-talets främste svenske arkitekt och lockar turister och arkitekturintresserade från hela världen.
Ändå ser byggnaden inte så mycket ut från Gustaf Adolfs torg. Men insidan öppnar sig väldigt och vänligt mot besökaren. Asplund designade varje del av inredningen och nästan allt finns kvar i dag. Den magnifika trappan upp till övervåningen med låga steg för att besökaren skulle hinna samla sig före rättegången. De mjukt rundade fåtöljerna. Den glasade hissen och telefonhytterna. Lamporna riktade upp till taket för att ge ett mjukt indirekt ljus. Inget lämnas åt slumpen. ”Just därför att människor här gå fyllda av oro och ängslan har ett vänligt, soligt ljus släppts in”, sa Asplund själv om interiören.
Nu har tingsrätten flyttat till nya lokaler och huset står tomt. Eventuellt ska kommunledningen flytta hit från grannhuset vid Gustaf Adolfs torg. Men det skulle innebära att ytterligare ett av Göteborgs vackraste hus stängs för allmänheten.
Välj istället en verksamhet som öppnar huset för göteborgarna! Men se till att bevara även Asplunds interiör; möbler och inventarier går nämligen inte att K-märka.
Och passa på att besöka huset medan det går. I kväll öppnar en utställning med Asplunds skisser och guidade turer i byggnaden. Pågår till 5 december.