Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ingrid Norrman

Ett fegt beslut

Säg Ecce Homo och alla vet vem Elisabeth Ohlson Wallin är.
När hon åker till den heliga staden Jerusalem och gör en utställning om homosexuella och de tre världsreligionerna judendom, islam och kristendom kan man alltså tänka att den kommer att väcka både debatt och känslor.
Intressant, tyckte Världskulturmuseet när hon erbjöd museet sin premiärutställning och gav henne 30 000 kronor för resan till Jerusalem. Men när projektet blev en realitet i våras började ledningen bli nervös och backade.
– Vi har en annan mycket intressant utställning på gång nästa vår och den kommer vi att ha som huvudutställning. Men vi vill gärna visa Elisabeth Ohlson Wallins bilder i mindre format, digitalt eller på något annat sätt, säger tf museichef Catharina Bergil.
Men det är Elisabeth Ohlson Wallin inte intresserad av.
– Mina bilder är tagna för att visas i storformat. Och att visa bilder på en skärm ger inte alls samma effekt som en fysisk pappersbild.
Resultatet blir att Världskulturmuseet och Göteborg går miste om vad som kan bli en av nästa års mest spännande och omtalade utställningar.
Det är bara fem år sedan Världskulturmuseet hamnade i blåsväder när man plockade ner en tavla av konstnären Louzla Darabi efter muslimska protester. Den dåvarande museichefen Jette Sandahl kunde inte stå emot protesterna.
– Vi ska våga ta opinionsyttringar och vi ska våga stå för våra beslut, sa däremot hennes efterträdare Margareta Alin Hegelund om affären i samband med att Världskulturmuseet utsågs till Årets museum i Sverige och det var också hon som sa ja till Elisabeth Ohlson Wallins Jerusalem-projekt.
Nu är det chefsbyte och andra tongångar igen vilket inte känns roligt för vare sig museet eller Göteborg. Ett museum är sällan starkare än dess högsta ledning.
Fler synpunkter? Läs Lars Gårdfeldts inlägg här. Vill du se en av bilderna från Jerusalem? Köp GT.