Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Krisen gynnar Damallsvenskan

Den ekonomiska krisen i Damallsvenskan är oerhört negativ, men den kan faktiskt också föra med sig något riktigt, riktigt bra.

Tiden när en handfull svenska klubbar kunde göra såväl uppseendeväckande som riktigt dyra stjärnvärvningar är över. Åtminstone för de flesta. Nu har klubbarna runt om i riket en milt sagt ansträngd ekonomi, vilket för med sig både minus och plus.

Minuskontot är alldeles för lätt att fokusera på så jag väljer därför istället att titta på vilka fördelar mindre budgetar och minskade omsättningar kan ha för Damallsvenskan – och i förlängningen svensk fotboll.

Om det blir som jag tror så kommer den mest positiva effekten av krisen att bli att allt fler unga spelare blir ordinarie i sina klubblag. Jag syftar dels på spelare som Saga Fredriksson, Olivia Schough, Jonna Andersson och Lina Hurtig, men också på blivande damallsvenska spelare som Sunnanås senaste värvning Hanna Glas (ny från Sundsvall) och Kristianstads 17-åring Marija Banusic (som värvades från Sirius).

Flera av ungdomarna som den här säsongen bara fick sporadiskt med speltid kommer nästa år att bli ordinarie och kanske rent av tongivande i sina lag – och det kan bli bra för svensk damfotboll på sikt.

Kan klubbarna dessutom sluta värva mediokra eller halvbra utländska spelare och istället lägga både krut och pengar på riktiga spetsspelare så kommer Damallsvenskan både att bli bättre och mer intressant inom ett eller några få år.

***

Räkna med fler EM-vinnare i Damallsvenskan 2013. I går bekräftade Sunnanå sin värvning av Sundsvalls Hanna Glas och jag är övertygad om att ytterligare en eller ett par av förbundskapten Calle Barrlings guldtjejer kommer att skriva på för damallsvenska klubbar den närmsta tiden.

***

Kif Örebro har tappat fyra spelare sen säsongen avslutades, men ännu har klubben inte rekryterat någon ersättare för de förlorade lirarna. Tyst som i graven är bara förnamnet. Vad händer i Närke egentligen?