Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Umeå väljer ny väg

Umeå IK väljer en ny väg. Efter att i många år ha köpt in sin spetskompetens är tanken att framtidens stjärnor ska vara fostrade i och av klubben. Klockrent, säger jag.

I nästan tio år var Umeå IK en gigant inom svensk damfotboll. Klubben dominerade Damallsvenskan, knep två europeiska mästartitlar och lockade till sig världens bästa spelare. I dag är klubbens ekonomi helt katastrofal och dyra stjärnvärvningar blott ett minne.

En ny verklighet kräver nya verktyg och därför väljer också den förra storklubben att helt ändra inriktning på verksamheten. Framtidens storspelare ska inte värvas, de ska fostras fram i den egna föreningen.

Umeå avslöjade sin nya satsning i torsdags och sportchefen Andreas Hermansson tog upp elitseriespelande Brynäs som ett exempel på en klubb som valt att satsa på egna ungdomar och därigenom nått framgång.

På samma sätt som Brynäs (och Skellefteå för den delen) har fått betalt för sin målmedvetna och rejäla satsning på sina talanger, hoppas Umeå i framtiden kunna skörda frukterna av de resurser och det arbete som man ska lägga på sina juniorer och talanger.

Nytänket i norr känns klockrent. Efter att ha skrivit så många inlägg om att något måste göras i de damallsvenska klubbarna för att få bukt med den på många håll krisartade ekonomin är Umeås satsning på ”närodlat” närmast underbar.

Genom att undvika dyra värvningar och istället lägga fokus och resurser på att på egen hand fostra framtidens tongivande Umeåspelare ser Hermansson & Co till att kunna sanera den sargade ekonomin samtidigt som lönekostnaderna sannolikt kommer att bli betydligt lägre än vad de har varit tidigare under 2000-talet.

Förhoppningsvis kommer fler klubbar att tänka i samma banor och anamma samma tänk som Umeå, för det håller inte att fortsätta på den inslagna vägen mot ruinens brant.