Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Smakstart för Sundhage

Pia Sundhage fick en smakstart som svensk förbundskapten. Sverige gjorde tre mål och vann klart mot Schweiz, men imponerade i ärlighetens namn inte.

37 sekunder in i matchen gav Sofia Jakobsson Sverige ledningen, 35 sekunder in i andra halvlek ökade Kosovare Asllani på till 2-0, men däremellan blandade svenskorna högt och lågt.

Det blev (som väntat) en ganska klar svensk seger i Pia Sundhages förbundskaptensdebut. Damlandslaget var numret större än Ramona Bachmanns Schweiz, som i ärlighetens namn inte var eller är särskilt bra.

Jag ska inte dra några stora växlar efter kvällens kamp i Växjö. Sundhage har precis tillträtt och därmed också just påbörjat sin förändring av det svenska landslaget. Dessutom var motståndet för svagt för att räknas som någon egentlig värdemätare.

Om åtta månader vet vi hur Sundhages svenska landslag spelar. I kväll fick vi se ett Dennerbypåverkat damlandslag som spelade sin första match under sin nya förbundskapten.

***
Sofia Lundgren hamnade i rampljuset inför matchen, men under densamma hade hon det lugnare.

Men Lundgren utstrålade lugn och agerade med stor pondus. Hon gjorde dessutom en strålande räddning när Ramona Bachmanns kom fri i slutet av matchen.

***
Det svenska passningsspelet höll inte direkt världsklass mot Schweiz (och har väl inte gjort det innan heller), men Sundhage lovade bättring och det gillade jag att höra.

Bättre passningsspel är ett måste om damlandslaget ska hävda sug mot toppnationer som USA, Japan och Frankrike, men också modigare och starkare spelare som tar fler maxlöpningar än vad som är fallet i dag.

Men efter att ha sett matchen och framför allt hört Sundhage i veckan så tror jag att damlandslaget är på rätt väg. Om förvandlingen hinns med innan EM är en annan fråga.

***
Sveriges tredje och sista mål gjordes av Antonia Göransson om någon undrade.