Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Malmö fick frossa

Ett märkbart taget och nervöst spelande Malmö missade jättechansen att spela hem klubbens tredje raka SM-guld. Anledningen stavas guldfrossa.

I går skrev jag att Malmö mycket väl kunde darra på manschetten i avgörandets stund, men jag trodde i ärlighetens namn inte att det skulle kunna ske. Det skedde och Damallsvenskan avgörs därför i en helt avgörande match mellan seriens två bästa lag i den sista omgången.

Malmö missade sin första guldchans och fick Ramona Bachmann avstängd i säsongsavslutningen. Nu talar det återigen för att Tyresö ska ta det där efterlängtade guldet ändå.

Men hur kunde Malmö, som slår Umeå nio gånger av tio, underprestera så pass rejält som man faktiskt gjorde på T3 Arena?

Antingen var spelarna för segervissa, eller så spelade nerverna Malmöiterna ett rejält spratt. Mest troligt var det en kombination av båda delarna som gjorde att seriesuveränen bara fick med sig en poäng mot unga Umeå.

Ramona Bachmann utvisning efter att ha dragit på sig två rent idiotiska varningar (hands två gånger om) hjälpte så klart inte Malmö i jakten på mål och guld. Att schweiziskan missar avgörandet nästa lördag gör hennes tilltag ännu dummare och om man ska hitta en syndabock så får Bachmann faktiskt stå där med dumstruten och skämmas.

Med en futtig poäng i bagaget för Malmö så har Tyresö fått en gratisbiljett tillbaka in i guldracet. Och när lagen möts på Malmö IP nästa lördag är det hemmalaget som har pressen på sig att prestera, inte stjärnfyllda Tyresö. Ett faktum som tillsammans med att Ramona Bachmann får följa säsongsfinalen från läktarplats talar för att Tyresö kniper guldet till sist.

***

Vilket lag som följer AIK ner i Damettan blir också det klart nästa lördag. Örebro har tre poäng och sex mål tillgodo på Djurgården inför slutomgången och kommer om inget naturkatastrofartat inträffar att spela damallsvensk fotboll också nästa år.

***

Umeås insats i eftermiddagens match mot Malmö var stark. Riktigt stark till och med. Med sitt raka och snabba omställningsspel drog man upp sår i Skånelagets sista lagdel. Med lite mer skärpa i avsluten så hade Umeå vunnit och det helt välförtjänt.

Men varför har laget inte spelat så rakt från första början?