Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Ett talande ointresse

När damlandslagets målvaktsetta ådrar sig en korsbandsskada som sätter punkt för säsongen och riskerar att sätta käppar i hjulen för deltagande i EM nästa sommar nöjer sig landets största tidningar med en enkel notis. Ointresset för svensk damfotboll kan knappast bli mer tydligt.

Att merparten av den fotbollsintresserade delen av befolkningen inte brinner för damfotboll är old news. Lika välkänt är det faktum att damfotbollsrelaterade nyheter sällan lockar till mängder av sidvisningar på webben. Men när Hedvig Lindahl ådrar sig en knäskada som innebär att säsongen är över och att EM nästa sommar är i farozonen tycker man ändå att de stora drakarna borde vara på hugget.

Det var de inte.

Varken SportExpressen eller den rosa sportbilagan skrev en enda stavelse om den knäskada som Lindahl befarades ha ådragit sig förrän sex dagar efter olyckstillfället – och när korsbandsskadan väl var ett faktum valde de stora aktörerna att använda sig av en TT-text.

Jag vet inte hur många gånger jag har bloggat om de ekonomiska problem som klubbarna i Damallsvenskan har. Problem som grundar sig i ett grundmurat ointresse, både publikt och medialt, för damfotboll.

Det ointresset visade verkligen sitt rätta jag i detta fall. För om landets största mediala kanaler inte värderar nyheten att en landslagsmålvakt drabbats av en allvarlig knäskada högre än så här, då vet jag inte när de ska ska slå på stora trumman när det handlar om damfotboll.

***

En olycka kommer sällan ensam. Korsbandsskadorna har varit många i svensk fotboll under året. Den senaste i raden av spelare att drabbas är Malmös Lisa Ek som skadade sig på träning tidigare i veckan.

Ett tungt slag för guldjagande Malmö som nu får klara sig utan sin sommarvärvning för återstoden av säsongen.