Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Stockholmslag och Sundhage

Bottenstriden kan mycket väl ha avgjorts i eftermiddag när AIK, trots en stark prestation, kryssade mot Vittsjö och Djurgården föll tungt mot Jitex. Nu skiljer sex, respektive sju poäng mellan de två Stockholmslagen under strecket och Örebro närmast ovanför och jag känner mig helt säker på AIK och Djurgården ramlar ur Damallsvenskan.

Snacka om att Jitex och Örebro bärgade viktiga segrar i eftermiddags. Trepoängare som helt klart kan ha säkrat nya kontrakt i högsta serien. Jitex drygade ut avståndet ner till elvan AIK och tolvan Djurgården genom att vinna med 3–0-mot just Djurgården. Örebro skaffade sig samma poängmarginal ner till 08-kollegorna när man bortabesegrade Umeå med 1–0.

Efter de kanske helt avgörande segrarna kan såväl Jitex som Örebro lägga större fokus vid att förbättra klubbekonomin den närmaste tiden.

***

Men även om resultaten i de två matcherna kan komma att få stor betydelse för fyra klubbars och Damallsvenskans framtid så är lördagens stora nyhet att Pia Sundhage lämnar jobbet som USA:s förbundskapten och kommer – var så säkra – inom kort att presenteras som Thomas Dennerbys efterträdare.

Sundhage återvänder till Sverige för att söka nya utmaningar, står det i pressmeddelandet som klargör att Pia Sundhage lämnar sin tjänst hos det amerikanska fotbollsförbundet. Därmed känns det mer som när än om hon kommer att bli damlandslagets nya förbundskapten.

Jag har i flera inlägg varit kritisk till Sundhage som Thomas Dennerbys efterträdare. Inte på grund av att jag tycker att hon är ett dåligt alternativ, utan för att jag tycker att det finns bättre val. Sundhage är duktig, inget snack om den saken, men för den skull så behöver hon inte vara den förbundskapten som Sverige behöver.

I USA har hon haft ett dukat bord, med fantastiskt duktiga spelare, en otroligt kunnig och skarp tränarstab omkring sig och ett förbund som valt att satsa stora pengar på sitt landslag. Lika bra dukning får hon inte hos det Svenska Fotbollförbundet som varken har samma tjocka plånbok eller som inte har samma fokus på att damlandslaget ska vinna mästerskap som hennes förra arbetsgivaren. Hon har heller inte lika bra råvaror i form av spelarmaterial, vilket gör att rollen som svensk förbundskapten är betydligt svårare än vad jobbet som amerikansk dito är.

Sundhage klarar absolut av rollen som svensk förbundskapten, men jag är helt säker på att Magnus Wikman eller Tony Gustavsson skulle klara av den ännu bättre. Tyvärr befarar jag att varken Wikman eller Gustavsson har fått en ärlig chans i racet om förbundskaptensjobbet, på grund av populism och övertro snarare än kunnande och kapacitet.