Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Makalöst dåligt skött av Malmö

Frågan har ställts gång efter gång här i bloggen. Hur har Malmö råd att värva nya spelare när man var nära ruinens brant för några månader sedan? Svaret är att det har man inte.

Mästarlaget Malmö är på väg mot konkurs – igen. Enligt Kvällsposten så saknar klubben 1,5 miljoner kronor och som det ser ut är pengarna slut när oktober blir november.

– Jag kan inte bortse från risken att vi går i konkurs. Men i så fall ska vi göra det med ett SM-guld, säger Malmös klubbdirektör säger Niclas Carlnén till tidningen.

Carlnéns uttalande är så dumt att det nästan inte är värt att kommentera, men det kan ju ge en viss förklaring till hur det kommer sig att Malmö återigen har hamnat i ekonomiska problem.

Det var bara några månader sedan konkurshotet hängde över klubben och jag har vid flera tillfällen ställt frågan hur Malmö har råd att värva spelare (flera dyra spelare) trots att ekonomin har varit riktigt svag. Svaret i dag är glasklart: man har inte haft råd.

Jag vågar säga att det inte finns någon damallsvensk klubb som går bra ekonomiskt i dag. De flesta klubbarna brottas med att få debet och kredit att gå ihop – och flera klubbar balanserar väldigt nära den ruin som Malmö nu står vid.

Anledningen till de ekonomiska problemen är enkel.

Sponsorintäkterna är modesta, det mediala intresset svalt och publiken lockas inte att se damallsvensk fotboll. Då går det inte att ha trupper som till största delen består av heltidsanställda spelare och definitivt inte att värva spelare som kostar stora pengar varje månad (med damfotbollsmått mätt).

Ekvationen går helt enkelt inte ihop, men det verkar Malmö ha missat. Och tro mig när jag säger att Skåneklubben är långt ifrån ensam om att må ekonomiskt riktigt dåligt. Damallsvenskan må vara en riktigt bra liga, men ligan är tillika en vårdcentral och lagen i den patienter.

Svensk fotboll måste ta tag i de problem som finns och ett första steg är nog att sänka lönerna för många spelare i landets högsta serie. För det är inte hållbart för en klubb som omsätter drygt 5 miljoner kronor att har en handfull, eller fler, spelare som tjänar mellan 25-30 000 kronor i månaden.