Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Gustavsson hyllas av USA

Efter att ha hamnat i ett tidigt tvåmålsunderläge i öppningsmatchen mot Frankrike har USA stängt till – totalt. Anledningen till amerikanskornas defensiva styrka stavas Tony Gustavsson.

Inför kvällens semifinal har USA:s damer hållit nollan i 346 minuter. Visserligen har Pia Sundhages landslag spelat mot mindre slagkraftiga nationer som Colombia, Nordkorea och Nya Zeeland, men det går inte att blunda för att försvaret har varit betydligt svårare att penetrera än ett Frans Jäger-kassaskåp.

En av anledningarna till att USA:s defensiv blivit bättre och mer svårforcerad är rekryteringen av Tony Gustavsson, som hyllas av de amerikanska spelarna.

– We really feel like a unit back there, säger backen Rachel Buehler till Sports Illustrated.

USA:s karismatiska och minst sagt oblyga målvakt Hope Solo tycker att rollerna och arbetsuppgifterna i laget har blivit mycket tydligare sedan Gustavsson tillträdde som assisterande förbundskapten.

– We’ve had some great defensive coaches, and there’s been a lot of input by the players, a lot of ‘Well, I was thinking this, but maybe I should have done that.’ Now it’s just black-and-white. This is your job. This is what you need to do. Everybody knows each other’s roles, and then it’s easier to organize”, säger hon.

Jag har själv lanserat Gustavsson som en tänkbar efterträdare till Thomas Dennerby och de amerikanska spelarnas fina betyg gör mig inte mindre säker på att han skulle kunna vara den ledare och nytänkande förbundskapten som det svenska damlandslaget så väl behöver.

***

I kväll ställs Gustavssons defensiva taktik på nya prov när USA spelar OS-semifinal mot Kanada i Newcastle klockan 20.45 svensk tid. Då står det redan klart om det blir Frankrike eller som tagit sig till OS-final (den matchen börjar klockan 18.00).

***

Mitt tips är att OS-finalen blir en repris av fjolårets VM-final mellan USA och Japan, men jag tror att USA kommer att ta revansch – mycket tack vare Tony Gustavssons tillträde som amerikansk förbundskapten.

***

Du hittar hela artikeln om USA:s starka defensiv där Tony Gustavsson lovordas här: http://sportsillustrated.cnn.com/2012/olympics/2012/writers/grant_wahl/08/03/us-womens-soccer-defense/index.html#ixzz22lAQRURX