Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Positiv start

Sverige vann öppningsmatchen mot Sydafrika med 4–1. Vinsten var absolut väntad, men likväl otroligt värdefull för damlandslaget som inte alltid rosat marknaden i turneringsstarter.

Det svenska spelet var stundtals glimrande i den första halvlek där man avgjorde OS-premiären mot Sydafrika. Variationen i anfallsspelet var större än tidigare, löpviljan var enorm och avsluten många. Motståndet höll definitivt inte någon toppklass, vilket blev väldigt tydligt i Sydafrikas defensiva agerande gång på gång.

Men det går inte att blunda för att damlandslaget spelade riktigt bra och fick bästa tänkbara start på OS-turneringen.

Närmast väntar Japan, som övertygade i sin öppningsmatch mot Kanada (vinst med 2–1, och det blir en betydligt tuffare nöt att knäcka för Lotta Schelin och Co.

När Sverige vinner så klart känns det inte rätt att vara kritiskt till särskilt mycket, men det fanns detaljer som inte riktigt var hundraprocentiga i segermatchen i Coventry. Bolltappet som föregick Japans 3–1-mål var alldeles för enkelt och Hedvig Lindahls agerande vid målet såg inte alls hundraprocentigt ut. Den typen av missar får inte upprepas om Sverige ska kunna vinna mot Japan.

I stort såg det mesta bra ut. Försvaret skötte sig bra (men sattes heller aldrig och på några egentliga prov), mittfältet var väl balanserat ut och mittfältsspelet fungerade fint, precis som Lotta Schelins djupledsspel. Däremot tyckte jag att de svenska spelarna slängde bort lite för många passningar utan adress och utan avvägning. Lite säkrare och mer precist passningsspel kommer att behövas för att laget ska kunna utmana längre fram i turneringen.

***

Förbundskapten Thomas Dennerby kan var nöjd efter öppningsmatchen som resulterade i en programenlig seger och värdefulla poäng. Personligen hade jag väldigt gärna sett att Dennerby låtit Kosovare Asllani starta, även om både Marie Hammarström och Sofia Jakobsson gjorde riktigt goda insatser.

Jag gillar däremot inte Asllanis kroppspråk, när hon väl byttes in, som utstrålade frustration och missnöjde. För även om jag har förståelse för hennes missnöjde med att bli bänkad så måste hon bidra till lagets bästa och hålla den typen av känsloyttringar inom sig.

***

Nilla Fischer gick ut ganska tidigt och lindades om ordentligt. I genrepet mot Storbrittanien klev Linköpingsspelaren av på grund av att hon kände trötthet i lårens baksidor och kanske var det samma lår som spökade i kväll.

Fischer är en nyckelspelare på det svenska mittfältet och får absolut inte gå sönder. Därför kände jag ett uns av oro när hon inte kunde matcha 90 minuter mot ett ganska modest motstånd.

***

USA imponerade stort när man hämtade upp ett tvåmålsunderläge mot Frankrike och vände till seger med 4–2. Grymt imponerande av det lag som jag håller som favorit att vinna OS-guld.

***

Göteborg presenterade ersättaren för Malmöflyktade Lisa Ek. Landslagsmeriterade amerikanskan Yael Averbuch är spelaren som ska fylla den lucka som fanns.

En spännande rekrytering som definitivt kostade betydligt mer än vad det hade kostat att behålla ”Eken”.