Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Hur är läget i Linköping?

För en månad sedan togs han tillbaka som huvudtränare. I dag kom beskedet att han lämnar Linköping. Jörgen Petersson går vidare mot nya uppdrag och Linköping får göra tredje förändringen på tränarsidan inom loppet av en dryg månad.

Jag har länge sett Linköping som en av de mest stabila klubbarna i Damallsvenskan, men jag är inte längre lika säker på att så är fallet. Efter SM-guldet 2009 har framgångarna uteblivit – och det med bred marginal. 2010 slutade laget trea och fjolåret blev ett enda stort misslyckande där laget slutade sexa i serien, 14 poäng bakom mästarlaget Malmö.

2012 skulle bli revanschens år. Med prestigevärvningar som Nilla Fischer, Manon Melis och Lisa De Vanna skulle Linköping åter bli ett topplag med ambitioner att vinna Damallsvenskan. Men en minst sagt svag säsongsstart fick gulddrömmarna att komma på skam och klubbledningen att agera. För en dryg månad sedan togs Jörgen Petersson tillbaka som huvudtränare (efter att ha inlett säsongen som manager), Christian Andersson blev reducerad till assisterande dito och Denise Reddy fick lämna skutan.

I dag kom beskedet att Petersson lämnar klubben (med ett halvår kvar på kontraktet) och damfotbollen för jobbet som tränare för Värnamo i Superettan. Flytten innebär att Linköping får göra ännu en förändring på tränarsidan den här säsongen.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur klubben på Östgötaslätten egentligen mår.

Den klubb som för några år sen var bäst i landet och hade visioner om att bli bäst i Europa är nu långt ifrån sitt forna jag. Laget har, trots att truppen är bra, inte levererat och klubben gör rockader på löpande band. Signaler som inte direkt riktar tankarna till glädje och harmoni.

Något är fel i Linköping. Vad vet jag inte, men helt klart misstämmer saker och ting. Klubben verkar inte veta vad den vill eller hur den ska nå sina vagt uppsatta mål. Mitt tips är att klubbledningen sätter sig ner och kommer fram till vad man egentligen vill och hur vägen dit ska se ut. När man väl gjort det måste man agera fullt ut i den riktningen och ha tålamod, för framgång är inget quick fix.

Kanske är det hockeytänket som måste bort från fotbollen i Linköping, för de snabba förändringar och ideliga rockader som hör hockeyn till är inte lika lämpliga och fördelaktiga inom fotbollen.