Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Gruppetta utan att övertyga

Spelet i Newcastle räckte till en poäng och gruppseger. Men mycket måste bli bättre i kvartsfinalen, annars får svenskorna resa hem.

Damlandslaget öppnade sanslöst sömnigt på St. James’ Park. Det gjorde inte Kanada som tog ett grabbatag om taktpinnen och drog upp det ena anfallet efter det andra.

Men efter att ha snoozat några gånger kom Sverige igång. Med Lotta Schelin under kanadensisk tukt och förmaning levererade kanterna. Marie Hammarström smällde in 1-0 och Sofia Jakobsson avslutade ett spegelvänt anfall med att trycka in 2-0.

Så långt var allt frid och fröjd.

Men så gick svenskorna ner i tempo och Kanada kunde reducera efter en miss av Sara Thunebro på vänsterbacken.

I mitt stilla sinne trodde jag att förbundskapten Thomas Dennerby skulle elda igång tjejerna i paus – men inte då.

Snoozknappen användes flitigt också i inledningen av andra halvlek och Kanada tilläts komma in i matchen på riktigt. Och när jag trodde att svenskorna skulle klara upp det hela och ta tre pinnar fick Melissa Tancredi trycka in 2-2 bakom en fastfrusen Hedvig Lindahl.

Nej, matchen i nordöstra England blev varken vad jag trodde eller hoppades på. De svenska spelarna var där, men de sista viktiga procenten tagnas taggning och fokus saknades, vilket några av spelarna också medgav på väg till bussen efter slutvisslan.

Nu väntar Frankrike i kvartsfinalen på fredag och då behöver alla elva blågula tjejer vara på tå från början till slut, för Frankrike är bra – riktigt jäkla bra.

Då måste också:

* Nilla Fischers lår hålla för 90 minuter.

* Sofia Jakobsson hitta fler sätt att utmana på än att driva rakt in i motståndare.

* Sara Thunebro fe blanka fan i att stötbryta (tänk fördröjande press).

Annars är jag rädd för att OS är över för den här gången.

***
Kosovare Asllani fick chansen från start, men tog hon den? ”Kosse” försökte och försökte, men hade svårt att komma till fullt ut när inte alla gultröjor var taggade till tänderna. Men ”Kosse” visade ändå en hel del klass och Jag tycker att hon är värd en ny chans mot Frankrike.

***
Caroline Seger trampade lite vatten mot Kanada, men hon är sanslöst läcker att se på. Jag menar inte utseendemässigt utan i passningsspelet.

Seger har en touch på bollen som få spelare har. Den är magnifik.

***

De svenska mittbackarna kändes lite för snälla i eftermiddag. Emma Berglund var den vassare av de två och jag är inte övertygad om att Linda Sembrant är det bästa komplementet till Umeåkaptenen.

***

Japan kryssade mot Sydafrika. Lukten av läggmatch nådde hela vägen till Newcastle.

***

Lotta Schelin löpte mycket och var ett ständigt hot när hon hade bollen. Men hon gjorde inte sin bästa match i landslagsdressen på St. James’ Park och det svenska anfallsspelet måste varieras mycket mer.

Långa bollar på Bengt, funkar inte i längden.

***
På fredag hoppas jag att väckarklockan har ringt långt innan matchen mot Frankrike börjar och att elva gultröjade är redo att gå genom eld för att vinna.

***
Träffade förbundsbasen Karl-Erik Nilsson i Newcastle. Han var glad, förväntansfull och riktigt positiv – innan matchen.

***
Det blev möten med en hel hög vänner och bekanta i Englands nordöstra hörn. Dagen som började på Kings Cross Station i London blev inget annat än lyckad. Det var bara pricken över i:et (en svensk seger) som saknades.