Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Finalsnack med Barrling

Sverige står inför en EM-final igen. Senaste gången det hände var 2009 när F19-landslaget föll mot England med 2–0. I kväll har förbundskapten Calle Barrling & Co chans att ta revansch för finalförlusten för tre år sedan och skriva ett nytt kapitel i svensk damfotbollshistoria.

– Jag upplever att vi kan slå alla lag, säger Barrling från ett väldigt varmt och soligt Antalya.

Förbundskaptenens ord är väl underbyggda. F19-landslaget har spelat tio raka matcher utan att förlora och ståtar med en minst sagt imponerande målskillnad. På de tio matcherna har laget gjort 27 mål och bara släppt till tre.

– Jag har nog aldrig förfogat över ett landslag som är så passningsskickligt och som kan variera sitt anfallsspel så mycket som det här laget är och kan. Vi har fler verktyg än tidigare årskullar och det gör oss väldigt svårlästa. Dessutom har vi en väldigt bred trupp med många skickliga spelare.

Den spelare som fått allra mest uppmärksamhet i EM-turneringen är Malmös Elin Rubensson som gjort fem mål och toppar turneringens skytteliga. Barrling är dock noga med att poängtera att Rubensson bara är en av många i det svenska laget som har svarat för riktigt högkvalitativa prestationer i Turkiet.

– Fotboll är en lagsport och det är många som har varit väldigt bra. Elin har gjort en utmärkt turnering i sin roll och lyckats spetsa formen riktigt bra, men jag tycker att alla våra forwards har gjort riktigt bra ifrån sig. Nu är det Elin som har gjort mycket mål, men det kunde lika gärna ha varit någon av de andra som gjort dem.

Inför finalen mot Spanien har det svenska lagets fokus riktats mot två vikta bitar: förberedelser och återhämtning. Den senare kan enligt Barrling bli helt avgörande för utgången av turneringens sista match

– Det är mycket som ska stämma både fysiskt och mentalt för att man ska vinna en finalmatch, särskilt efter en tuff turnering med tätt matchande. Man ska veta att det är oerhört varmt här nere också, vilket så klart påverkar spelarna.

Taktiskt sett väntar inga överraskningar i Sveriges agerande. Laget ska spela på samma vägvinnande sätt som man har gjort hela vägen fram till finalen.

– Vi är trygga i vårt sätt att spela och ska spela som vi brukar göra. Det gäller att vi är fortsatt noggranna med vårt varumärke, det vill säga att vi jobbar gemensamt både i anfall och försvar, säger Barrling.

Det svenska spelet visade sig hålla helt jämna steg med det spanska när lagen möttes i gruppspelet. Förhoppningsvis kan erfarenheterna från den matchen (som slutade 0–0) verka för en blågul finalframgång i kväll.

– Det var bra att vi mötte dem. Vi visade att vi hängde med tempo- och spelmässigt, och vi är ett av få lag som har hållit nollan mot dem. Men det är som sagt mycket som ska stämma för att vinna en final och jag tror att det lag som har mest kraft kvar efter en tuff turnering vinner.

***

Matchen Sverige–Spanien ser du direkt på Eurosport 2 med start klockan 20.00. Missa den inte!