Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

En ohållbar situation

Fjolåret var blytyungt. Laget tog bara åtta poäng, slutade sist i tabellen och ramlade ur Damallsvenskan. I dag kom en ännu större motgång när Dalsjöfors Goif tvingades lämnade in en konkursansökan.

Dalsjöfors har radat upp segrar under vårsäsongen och toppar Söderettan efter tolv spelade omgångar. Men vägen till toppen har varit dyr. För dyr. Med tio omgångar kvar av säsongen har klubben valt att ansöka om konkurs.

Anledningen till det drastiska beslutet är att Boråsklubben går på knäna ekonomiskt och prognosen pekar mot att underskottet vid årets slut kommer att landa omkring 1,4 miljoner kronor. Pengar som klubben inte har eller tror sig kunna skaffa.

Att man hamnat i den oerhört tråkiga och tuffa situationen har sina egna förklaringar. Dels kostade fjolåret i Damallsvenskan en rejäl slant och dels har klubbens satsning den här säsongen med två heltidsanställda nordamerikanskor (Erin Mc Leod och Melissa Tancredi) i truppen blivit dyr.

Minimilönen för utländska importer ligger strax över 15 000 kronor i månaden plus sociala avgifter, vilket innebär att Dalsjöfors som minst betalar 40 000 kronor i månaden för sina två stjärnor. En ohållbar situation har det visat sig.

Dalsjöfors är inte den enda elitklubben på damsidan som brottas med sin ekonomi. Umeå, Piteå och Malmö är andra klubbar som gått en ekonomisk kräftgång senaste året – och det finns fler.

Jag undrar verkligen hur många av Damallsvenskans tolv klubbar som kan redovisa ett positivt resultat vid årets slut. Knappast mer än en handfull.

Att elitklubbarna har det jobbigt ekonomiskt beror på flera olika saker, men om jag ska nämna några så här på volley så väljer jag: ett bristande publikt intresse, att produkten inte är särskilt lätt att sälja och att intäkterna många gånger inte motsvarar spelarkostnaderna. Man kan lägga till det faktum att många klubbar på elitnivå inte är professionella och inte därför inte har den organisation som krävs för att få ekonomin att fungera.

Malmö och Göteborg dessutom helt i händerna på sina stora sponsorer (Cederroth och Kopparbergs), vilket gör dem oerhört sårbara. För vad händer egentligen med klubbarna om de stora sponsorerna väljer att kliva av?

Den ekonomiska situationen är ohållbar, inte bara för Dalsjöfors utan för en rad elitklubbar i landet och det är ett problem som klubbarna, fotbollförbundet och Elitföreningen Damfotboll (EFD) måste ta tag i.