Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mycket måste bli bättre

Sverige föll igen. 3–1-förlusten mot USA följdes upp med nytt nederlag mot Japan (1–0) och Thomas Dennerbys svenska landslag slutade därmed sist i Volvo Winners Cup.

Min första reflektion efter matchen mot fjolårets VM-vinnare att Sverige i dagsläget inte räcker till mot världens bästa nationer. Ganska många detaljer måste bli mycket bättre – väldigt fort.

Den enkla och krassa förklaringen är att Sverige inte har tillräckligt många spelare som kan tävla på högsta internationella nivå. Det såg man mot USA och det visade sig igen mot Japan.

Ett annat problem är att Sverige saknar tydliga linjer i sitt offensiva spel. Hur ser Thomas Dennerbys spelidé ut egentligen? Och vilka är direktiven? I de två senaste landskamperna är den enda röda tråden i anfallsspelet de längre bollarna på djupledslöpande Lotta Schelin.

Ytterligare en skillnad mellan Sverige och fjolårets VM-finalister USA och Japan är att de svenska spelarna löper färre antal meter än vad amerikanskor och japanskor gör. Det sistnämnda är ingen nyhet. Enligt uppgifter från fjolårets VM i Tyskland löpte amerikanska och japanska spelare 8-10 procent mer per match – omkring 700 meter per spelare och match mer alltså – än vad de svenska spelarna gjorde.

Nu ska jag inte grotta ner mig mer i vad som saknas det svenska landslaget. Det räcker att konstatera att laget bara gjorde ett mål och förlorade båda matcherna i Volvo Winners Cup.

***

Matchen mot Japan gav några nya besked. Ett var att Lina Nilsson klarade av att hantera kvicka japanska spelare, ett annat var att Linda Sembrant såg riktigt seg och stundtals riktigt risig ut.

Landskampen visade med oönskad tydlighet att Lisa Dahlkvist inte är i bästa slag, Sofia Jakobsson är helt ur form och att Caroline Seger ofta försvinner ur matchbilden och när hon väl får bollen så drar ner tempot.

Men matchen gav några positiva besked också. Emma Berglund gjorde en bra match som mittback och kan mycket väl ha spelat till sig en plats i Dennerbys OS-elva. Nilla Fischer var precis som mot USA Sveriges bästa mittfältare och Kosovare Asllanis första 25 minuter lovade mycket gott.

Dessutom visade Lotta Schelin återigen att hon är världsklassforward. Schelin är med sin snabbhet och löpstyrka ett ständigt hot mot alla försvar som Sverige ställs mot.

Thomas Dennerby avslöjade nog också att han rankar Sofia Lundgren som tvåa bakom Hedvig Lindahl. Lundgren fick spela andra halvlek, vilket ger en ganska bra vink om vartåt det lutar.

Om en veckan offentliggörs den svenska OS-truppen, då får vi veta vilka de 18 lyckliga är. Kanske, vilket jag hoppas, finns Örebros Sara Larsson med i den trupp som Dennerby då väljer att avslöja.