Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Fart, fantasi och fler meter

Gårdagen bjöd på samling, Yo-Yo-test och snack om USA. I morgon väntar en intressant kraftmätning med VM-tvåan.

Landslagets uppladdning inför mötet med Pia Sundhages USA är i full gång. I vackra Tylösand finslipas de sista bitarna inför morgondagens match.

En sista träning och matchmöte står på dagsprogrammet. Allt är precis som det brukar vara när det svenska damlandslaget samlas för matcher med andra ord.

Inför mötet med fjolårets VM-finalist poängterar Lotta Schelin vikten av att Sverige får ihop laget och får spelet att fungera. Helt rätt, säger jag.

Men för att Schelins ambition ska bli verklighet krävs mängder av löpmeter. Betydligt fler än i VM-matcherna förra sommaren.

Franska, amerikanska och japanska mittfältare löpte nämligen åtskilligt mycket mer i matcherna än vad de svenska kollegorna gjorde.

”Den analys jag har gjort är att fotbollen blir allt snabbare, vilket gör att det ställs helt andra krav på spelarna att hela tiden tänka och agera flera moment framåt. Rörlighet och snabbhet, både i handling och tanke, är därför väldigt viktigt”.

Orden kom från USA:s assisterande förbundskapten Tony Gustavsson när vi pratade förra veckan.

Gustavssons analys stämmer helt och hållet med min egen. Fart och rörelse är a och o i den moderna fotbollen – och definitiva nycklar till ett lyckat svenskt OS.

Men det krävs mer än så. Det räcker inte med att bara löpa, det gäller att löpa rätt och framför allt att de svenska spelarna tar fler fullfartslöpningar än vad som var fallet förra sommaren.

Därtill måste förbundskapten Thomas Dennerby få in mer fantasti och variation i det svenska anfallsspelet och framför allt spela ihop en stabil backlinje.

Morgondagens match blir därför en intressant värdemätare för Dennerbys damer och en möjlighet att spela med fart, fantasi och massor av löpvilja.