Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Det råder kaos i Tyresö

Stjärnbygget Tyresö var den stora snackisen innan Damallsvenskan startade. Efter en handfull stora och inte minst prestigefulla värvningar skulle Hasse Löfgrens bygge ta nästa kliv, bli bäst i landet – och i Europa.

Men efter publikfest och målfyverkeri i hemmapremiären mot Kif Örebro har det inte riktigt gått riktigt som Tyresö hade hoppats och tänkt.

Först uppdagades det att damlagets starke man, Hasse Löfgren, hade varit ute på riktiga dåligheter. Därefter skapade en av spelarna lite turbulens och så sent som i veckan valde tränaren Stefan Fredriksson att med omedelbar verkan hoppa av sitt uppdrag.

Fasaden har börjat krackelera och verkligheten har hunnit ifatt skrytbygget.

Löfgrens skrupelfria beteende kände jag till sedan tidigare, bland annat från den tid där han började bygga upp Tyresö och först startade ett samarbete med Linköping för att kort därefter göra samma sak med rivalen Malmö. Han visade upp det igen när Caroline Seger presenterades som Tyresöspelare, utan att någon kontrakt var påskrivet.

Tyresö har tappat många väsentliga pusselbitar på vägen från division 2-spel till toppen av Damallsvenskan. En av bitarna är identitet, en annan är föreningskultur och den kanske viktigaste delen är förankring.

Ett lag som tidigare byggts upp av lokalt förankrade spelare är i dag en främlingslegion. Ett lapptäcke av spelare – somliga med höga tankar om sig själva och med egon modell större – som tycker och tänker väldigt mycket.

Just det blev tränare Fredrikssons fall, tror jag. Gruppen, eller delar av spelartruppen, varken accepterade Fredriksson som auktoritet eller respekterade honom som tränare. En ohållbar situation för en snäll kille som Stefan Fredriksson, som mer eller mindre blev uppäten.

Bristen på respekt var tydlig redan innan säsongen startade. Jag minns att jag noterade det på Damallsvenskans upptaktsträff och fick dessutom en kommentar i den riktningen av en kollega som såg samma sak. Ett par av spelarna visade med tydlighet att Fredriksson inte var en man de hyste några högre tankar om.

Tyresö är inte bara en samling stjärnor, utan en klubb mitt inne i ett mindre kaos. Kalla det vägskäl eller identitetskris, i vilket fall blir vägvalet framåt väldigt viktigt och oerhört intressant.

***

Glöm att Andreé Jeglertz tar över som ny tränare i Tyresö. Jag läste att några av spelarna gärna skulle se den finske förbundskaptenen vid rodret, vilket bara det känns lätt absurt. Spelare ska inte uttala sig om vem som ska träna dem, utan fokusera på att spela fotboll.

Jeglertz stannar kvar vid sin post och är för klok för att hoppa på jobbet som tränare för ett svårtyglat, tyckande, lag.

***

Jessica Landström är tillbaka i Sverige och i Damallsvenskan. I eftermiddag debuterar hon för Djurgården i derbymötet med Tyresö.

***

Malmö letar förstärkningar. Många skador har försvagat mästarlaget som ser om sitt hus och letar nyförvärv när transferfönstret öppnar. Klart är också att nya zeeländskan Alexandra Riley blir kvar i klubben säsongen ut.

***

Linköping har haft en minst sagt tung vårsäsong. Det har fått konsekvenser. När laget möter Piteå är managern Jörgen Petersson tillbaka i det tekniska området för att hjälpa till att leda laget. Dessutom jagar klubben spelar att stärka upp truppen med när fönstret slår upp.

***

Skrev jag inte att veckan skulle bli händelserik?