Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Händelserika dagar

Helgen har varit händelserik och veckan som just startat lär komma att bli än mer händelserik. För det händer saker i damfotbollens värld – både inom och utanför rikets gränser.

Det är väl enklast att beta av det som har skett i någorlunda kronologisk ordning och starta utomlands där den holländska mittbacken Mandy van den Berg i går spelade sin sista match i ADO Den Haag. Nu väntar Sverige och Damallsvenskan för holländskan, vilket jag bloggade om redan för ett par dagar sedan (inlägget hittar du här).

***

Sunnanå har kopplat ett rejält grepp om serieledningen i Norrettan. Västerbottningarna, som i går tog sin sjunde raka seger, har gjort ett litet ryck i tabelltoppen där man nu har sex poäng ner till tvåan Kvarnsveden och trean Umeå Södra.

***

En bra bit sydväst om Holland ligger Italien. Där firades en svensk triumf i går kväll när svensklaget Bardolino Veronas lika svenska målvakt Stephanie Öhrström utsågs till Serie A:s bästa målvakt den gångna säsongen.

Öhrström och lagkompisen Maria ”Kalle” Karlsson har en härlig säsong i stövellandet bakom sig och kan se fram emot Champions League-spel nästa säsong.

***

USA körde över Kina med 4–1 inför 18 573 åskådare i Chester natten till måndag. Pia Sundhage och Tony Gustavsson fick se Kina ta ledningen halvvägs in i första halvlek, men kunde till slut pusta ut efter att Alex Morgan och ett självmål tagit amerikanskorna till ledning i paus.

Sylvassa Alex Morgon, som är en av världens absolut bästa anfallsspelare, nätade igen efter halvtidsvilan innan Abby Wambach satte punkt för målgörandet med sitt 4–1-mål.

Ett bra resultat för USA och de svenska förbundskaptenerna.

***

I eftermiddag spelar Turbine Potsdam för guld i tyska ligan. Antonia Göransson och Margret Lara Vidarsdottirs Potsdam toppar Frauen Bundesliga en poäng före Wolfsburg inför måndagens finalomgång där svensklaget ställs mot tabelljumbon Lokomotiv Leipzig.

Göransson lär få fira en nyvunnen ligatitel i eftermiddag. Allt annat är att betrakta som en skräll som troligen går att mäta på Richterskalan.

***

Men det kommer att hända en hel massa mer. Det hintade jag om redan förra veckan.