Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Grattis Göteborg, god natt Linköping

När säsongens tre viktigaste poäng stod på spel visade Göteborg upp en rakbladsvass skärpa och brutal effektivitet. Resultatet: En förkrossande seger mot tippade topplaget Linköping.

Helgens stjärnfall gav Göteborg en extrachans att hänga på tättrion Tyresö, Malmö och Vittsjö. Och Torbjörn Nilssons adepter greppade halmstrået och ryckte dessutom upp hela rotsystemet när Linköping kördes över totalt på Valhallas konstgräs.

Ett tidigt ledningsmål gav hemmalaget lugn och självförtroende samtidigt som Linköpings redan sargade självförtroende sjönk till rekordlåga nivåer.

Matchen som betydde så mycket för båda lagen blev egentligen aldrig någon riktig match. När Christen Press ökade på till 2–0 var matchen i praktiken avgjord och över.

Linköpings digra skadelista och närmast obefintliga tilltro till det egna spelet påverkade slutresultatet (6–0), men problemen känns mer djupgående än så. Självklart lider laget enormt mycket av Charlotte Rohlins frånvaro och visst försvagas slagstyrkan markant av att Maja Krantz, Linda Sällström, Ingrid Schjelderup och Tilda Heimersson är skadade.

Men samtidigt har laget en hel hög toppspelare. Sofia Lundgren, Nilla Fischer, Mariann Gajhede Knudsen, Manon Melis och Lisa de Vanna är alla spelare högkvalitativa spelare med flera hundra landskamper tillsammans.

Problemet är att Linköping inte är ett lag i egentlig mening utan ett lapptäcke av individualister som i mötet med Göteborg såg ut att sakna harmoni, tro på den egna förmågan och lagkänsla. Samma egenskaper som tog Göteborg till storseger.

Laget Göteborg växte i takt med att målen trillade in. Linköping klappade ihop.

Medan de senaste säsongerna silverlag tog chansen att slåss i toppen blev det redan skadeskjutna Linköping allt mer cementerat i botten av Damallsvenskan.

Lita på att säsongen som redan nu bär en klar fiaskostämpel kommer att få följder för och i Linköping.

***

Jag fick känslan att Linköping inte har rätt spelare för att spela 4–2–3–1. Ett passningsorienterat spelsystem kräver duktiga passningsspelare och den varan har Linköping för lite av.

Det blev också tydligt i matchen där Göteborg klart överglänste sina gäster – just i passningsspelet.

***

Skyttedrottningen visade vägen. Christen Press gjorde tre mål i matchen skuggar nu Malmös Anja Mittag i skytteligan. Mittag har gjort elva mål, Press har nätat nio gånger.

***

Sex mål på sex matcher var Linköpings facit över insläppta mål inför mötet med Göteborg. Efter debaclet på Valhalla är den siffran fördubblad.

***

Från det ena till det andra. Förbundskapten Thomas Dennerby gjorde ett iskallt byte. När Malmös Therese Sjögran, som inte sett särskilt het under våren, lämnade återbud till landskampen mot Skottland kallade Dennerby in Jessica Landström istället.

Landström kommer närmast från Frankfurts frysbox och har fått väldigt lite matchning i den tyska ligan under våren.

Iskallt alltså.