Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Hårt arbete lönar sig

En tränare jag hade som ung sa alltid att det lag som jobbar hårdast vinner flest matcher. Hårt arbete var också nyckeln till framgång på Folkungavallen där Linköping krigade ner Tyresö och vann med 1–0.

Det handlade mest om Marta, Veronica Boquete och Caroline Seger i snacket före matchen mellan Linköping och Tyresö. Efter slutsignalen var det den långt ifrån lika omtalade Emma Lundh som gav segerintervju.

Linköping besegrade topptippade Tyresö med minsta möjliga marginal, men behövde för den skull inte på något sätt be om ursäkt för de tre poängen. Östgötalaget ville mer, löpte längre och krigade hårdare än vad gästerna från Stockholm gjorde – och det hårda slitet betalade sig.

I mitt senaste blogginlägg skrev jag följande frågor: Hur har Tyresö påverkats av veckan som gått? Hur starkt är Linköpingskollektivet och hur bra är lagets försvarsspel?

Med några minuters distans till matchen på Folkungavallen skulle jag säga att Tyresö kan ha påverkats av den gångna veckan, att Linköpings kollektiv är riktigt starkt när alla jobbar tillsammans och att lagets försvarsspel är riktigt bra.

Jag kan samtidigt konstatera att:

* Tyresös stjärnor togs bort av ett enormt aggressivt Linköpingslag med mittfältsgiganterna Mariann Gajhede Knudsen och Nilla Fischer i spetsen.

* Caroline Seger och Veronica Boquet knappt syndes till i matchen.

* Marta bara glimtade till vid några få tillfällen.

* Tyresös stjärnlag inte agerade som  just ett lag lag där spelare offrar sig för varandra till hundra procent.

De fyra punkterna blev tillsammans med målvaktsspelet helt avgörande för utgången av kvällens match. Linköpings målvakt Sofia Lundgren kom upp stort när det behövdes och räddade bland annat två frilägen. Tyresös målvakt Carola Söberg hade inte så himla mycket att göra, men hon var indirekt ansvarig för matchens enda mål. Söberg slarvade ut ett enkelt inspel över kortlinjen och bjöd Linköping på hörna.

Den hörna som avgjorde matchen.

Louise Fors slog bollen mot första ytan där Emma Lundh petade bollen över mållinjen. Ett litet misstag fick således stora konsekvenser.

Men det var framför allt den helgjutna arbetsinsatsen och offerviljan som gav Linköping tre poäng. Tyresös stjärnor var inte beredda att slita lika hårt och då vinner man heller inte jämna och tuffa matcher.

***

Landslagsbacken Annica Svensson tycks inte vara en spelare för Tyresös startelva. I premiären mot Örebro fick hon hoppa in med en halvtimme kvar av matchen, i kväll kom hon in efter 64 minuters spel. Är hon på väg ut ur landslagets förstauppställning, också?

***

Linköpings U23-landslagsback Jessica Samuelsson svarade för en riktigt stark insats och visade att hon tagit kliv sedan förra säsongen. Är hon ett namn för förbundskapten Thomas Dennerbys blågula elva snart?

***

Kirsten van de Ven var skadad och fanns inte med i Tyresös lag i mötet med Linköping. Van de Vens starka löpningar och högkvalitativa offensivspel saknades.

***

I morgon ställs Piteå mot Göteborg i en match som fullbordar Damallsvenskans andra omgång. Jag lägger favorittrycket på gästerna från västkusten, men är inte främmande för ett oavgjort resultat.