Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

Dyrköpt Seger

Efter tre nya poäng och serieledning borde det mesta vara toppen för Tyresö, men vinsten mot Jitex kan ha varit dyrköpt. Caroline Seger tvingades lämna matchen på bår och riskerar nu att missa lagets kommande matcher.

”Real Tyresö” följde upp vinsten mot Malmö med att slå tillbaka Jitex på söndagseftermiddagen. Matchen som tog laget till serieledning kom att handla om Seger – Caroline Seger. Landslagskaptenen skadade sin ena fot efter 15 minuters spel och fick lämna Valhalla liggande på en bår.

Först befarades att Seger hade ådragit sig en svår fotskada, men efter läkarundersökning kunde mittfältaren och Tyresö pusta ut. Caroline Seger vrickade visserligen foten rejält, men ådrog sig ingen skelettskada.

Nu lär landslagsmittfältaren ändå missa Tyresös kommande matcher och det kan komma att betyda en del för laget. Exakt hur dyrköpt segern mot Jitex var visar sig när laget ställs mot Umeå på Gammliavallen nästa vecka.

***

Jag varnade för Vittsjös hemmaspel tidigare i veckan och i eftermiddags blev Piteå varse hur bra skåningarna kan spela. Sofie Andersson nätade två gånger om och visade vägen till tre nya poäng.

Piteå kanske hade fixat poäng om målvakten Lydia Williams spelat, men Williams säsong är över (korsbandsskada) och det kan kosta åtskilliga poäng för norrbottningarna.

Segern innebar tätkänning för nykomlingen Vittsjö som kommer att fixa nytt kontrakt, var så säkra.

***

Linköping fortsätter blanda och ge. Efter vinsten mot Tyresö har laget gjort en halvdan och en medioker insats. 1–1 mot Umeå var inget höjdarresultat för Linköping, men heller ingen katastrof. 0–0 mot ett allt annat än starkt AIK var desto sämre.

Utan att ha sett matchen kan jag nästan ta gift på att för många spelare inte gjorde jobbet fullt ut i Linköpingselvan i eftermiddags. Sådana tendenser fanns i laget under fjolåret och finns med all sannolikhet också i år.

Det kan bli en ny misslyckad säsong för satsande Linköping om man inte får fart på spelarna och ordning på spelet väldigt snart.

***

Per Bergsten på Corren slog hade söndagens mest klockrena citat: ”Just nu nu är LFC lika långt från guldet som Stefan Löfvén är från Moderaterna”.

***

En misslyckad säsong kommer det att bli för Örebro, det är jag helt säker på. Jag tippade laget på nedre halvan av tabellen innan säsongen hade startat, men frågan är nog exakt hur långt ner på den halvan laget slutar.

Om det vill sig riktigt illa riskerar Örebro att få slåss för att klara nytt kontrakt i höst. Det råder ingen tvekan om att landslagsmittbacken Sara Larssons hälskada kostat poäng. Närkingarna behöver få tillbaka Larsson illa kvickt annars kommer man att åka på nya käftsmällar som 6–0-förlusten mot Göteborg i går.

***

Det dröjde till fjärde omgången innan Kristianstad (som skulle vara med och slåss om SM-guld) bärgade säsongens första seger. I bortamötet med Djurgården blev Kosovare Asllani tungan på vågen när hon satte dit matchens enda mål.

Ingen mer än tränaren Elisabet Gunnarsdottir (och möjligen några enstaka personer därtill) tog väl guldsnacket på riktigt allvar, men att Kristianstad skulle stå på fyra poäng efter lika många matcher trodde nog ännu färre.

***

Malmö mot Umeå är matchen som fullbordar Damallsvenskans fjärde spelrunda. Matchen är inte bara riktigt intressant utan också hyperviktig. Full pott innebär fortsatt tätkänning medan noll poäng kan betyda att guldtåget har gått.

***

Annars är söndagens stora nyhet så klart att Tony Gustavsson blir assisterande förbundskapten för USA:s landslag över OS i London. Det ska bli riktigt spännande att se vad den förra Hammarbytränaren (och min gamla skolkompis) kan tillföra.

En sak är säker, Pia Sundhage får en oerhört entusiasmerande och intensiv tränare vid sin sida.