Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nilsson

En viktig vinst

Sverige besegrade Kanada med 3–1 i ett småkyligt Malmö. Vinsten kändes väldigt viktig efter de två avslutande förlusterna i Algarve Cup och inför de fortsatta förberedelserna inför sommarens OS-turnering.

Det svenska damlandslaget hittade tillbaka till en vinnande väg efter bakslagen i Portugal för några veckor sedan. Caroline Seger, Lotta Schelin och Kosovare Asllani såg med varsitt mål till att ta Sverige till seger mot Kanada.

Vinsten var viktig. Låt vara att den kom mot ett kanadensiskt lag som inte på långa vägar bjöd samma motstånd som Tyskland och USA gjorde i Algarve, den var ändå oerhört betydelsefull. Dels för att tvätta bort minnet av förlusterna och dels för att få lite lugn och stärkt självkänsla inför de fortsatta förberedelserna inför OS i London.

Vilka besked gav då vinsten förbundskapten Thomas Dennerby?

Dels fick Dennerby åter se vad Sofia Jakobssons härliga kvickhet och oförutsägbara spel kan ge. Dels fick han ånyo ett kvitto på att Lotta Schelin är formstark och ett ständigt offensivt hot. Han fick också se Caroline Seger, som var inblandad i samtliga tre mål, göra sin bästa landskamp på länge.

Defensivt då?

Ja, med ett lågt försvarsspel mot ett ganska blekt kanadensiskt spel sattes den svenska backlinjen egentligen inte på några jättesvåra prov. Charlotte Rohlin visade återigen att hon är given i ett blågult mittförsvar, medan Stina Segerström visade att hon har en bit kvar till toppformen (vilket inte är särskilt konstigt efter en lång skadefrånvaro). Marie Hammarström klarade uppgiften till vänster bra och presterade klart bättre än vad Lina Nilsson gjorde på andra kanten.

Ska jag vara ärlig så tycker jag att det är svårt att dra särskilt stora växlar på den svenska segern. Det viktigaste var att damlandslaget vann mötet med Kanada och att man fick fart på målskyttet igen. Det räcker egentligen så. Fotboll handlar om att vinna och det var just det som Sverige gjorde.

***

Christine Sinclair är Kanadas bästa spelare, men det visade hon inte i Malmö. Maken till oinspirerad insats får man leta efter.

***

Precis som damlandslaget gick det svenska F19-landslaget vinnande ur sin match på lördagen. De blågula tjejerna krigade ner Nordirland (3–0) och fick en bra start på kvalet till EM i Turkiet i juli.