Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens första stora nederlag

S-LAGET. I dag presenterar partiledaren Stefan Löfven laget som ska utmana Fredrik Reinfeldt och Anders Borg inför valet 2014.
Flera tunga S-profiler har sparkats. Och ett par nya presenteras i eftermiddag.
Presentationen sker i skuggan av den nyfödda prinsessan som i dag dominerar det mesta av mediernas bevakning.

Spekulationerna har varit många under lång tid: Vem eller vilka ska han handplocka till sitt nya lag? Och vilka får inte förnyat förtroende?
Löfven själv har vid upprepade tillfällen sagt att han inte planerat några större personförändringar. Ett bluffuttalande om man tittar på det stora pussel som lagts de senaste veckorna.

I Expressen i dag avslöjar jag hur det nya laget ser ut. Jag berättar också om Stefan Löfvens första stora interna nederlag som blev följden av ett upprört möte i går kväll.

Riksdagsgruppens valberedning – och de kända vänsterdistrikten, som stöttade Håkan Juholt in i det längsta – körde över den nya partiledaren fullständigt.

Stefan Löfven ville att ex-ministern och den tidigare gruppledaren Sven-Erik Österberg skulle bli ny näringspolitisk talesperson – ett område som den tidigare IF Metall-ordföranden själv vurmar extra för. Men så blir det inte. Och förklaringen är Österbergs behandling av Löfvens företrädare Juholt.

De Juholt-lojala riksdagsledamöterna tycker att Österberg betedde sig svinaktigt och spelade bakom ryggen på den förra partiledaren. Det står honom nu dyrt. Enligt mina källor räknade Sven-Erik Österberg själv med att allt var klart, så sent som i går eftermiddag. Han trodde att han hade ett tillräckligt starkt stöd. Nu tvingas han fortsätta i riksdagens konstitutionsutskott.

”Synden straffar sig själv”, som en leende riksdagsledamot uttryckte det i går kväll.

Men kommer Löfvens lag då att kunna utmana Reinfeldt och Borg?
Det är för tidigt att svara på. Men han har i alla fall redan lyckats där Juholt misslyckades.

Opinionsläget ser redan något bättre ut. Och han har utifrån lyckats värva profiler, som åtminstone på pappret verkar kompetenta, till betydelsefulla uppdrag.