Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjandet skakar kvinnoförbundet och gör Sommestad maktlös


Lena Sommestad under förra årets inspelning av mitt program ”Raka svar”.

KOMMENTAR. Jag avslöjar i dagens pappersutgåva av Expressen att ordföranden för Socialdemokraternas kvinnoförbund, ex-ministern Lena Sommestad, anklagas för mobbing av två anställda i partihögkvarteret.
Avslöjandet kan kosta henne framtida toppuppdrag i partiet och skadar givetvis kvinnoförbundet.

Professorn i ekonomisk historia, Lena Sommestad, har redan många fiender bland tunga S-profiler. Mitt avslöjande i Expressen i dag spelar självklart kritikerna i händerna.

Det har spekulerats i att Sommestad – som blir riksdagsledamot när Thomas Östros lämnar i höst – skulle vara aktuell för nya tunga uppdrag. Möjligen som ny gruppledare eller ekonomisk-politisk talesperson. Men om det ligger något i mobbinganklagelserna kan hon glömma sådana uppdrag.

Under alla omständigheter skadas kvinnoförbundet, som redan går på knäna av ekonomiska skäl och har svårt att nå ut i medierna. Förbundets röst i partiet lär inte heller bli starkare av uppgifterna som nu avslöjas.

Nya partiledaren Stefan Löfven har i olika sammanhang anklagats för att inte vara intresserad av jämställdhetsfrågor. Mobbinganklagelser mot kvinnoförbundets ledning gör att han även i fortsättningen kan strunta i kritik som kommer därifrån. Sommestad blir i praktiken maktlös.

Det finns samtidigt de inom Socialdemokraterna som menar att Sommestad enbart var intresserad av att få ett välbetalt jobb. Hon kandiderade till partiledarjobbet när Mona Sahlin avgick, men fick nobben av valberedningen som i stället föreslog Håkan Juholt. Då bytte Sommestad snabbt fot och utmanade i stället kvinnoförbundets Nalin Pekgul.

Internt pratas det fortfarande om när hon i november 2010  försökte få bort Thomas Östros via en exempellös debattartikel i Dagens Nyheter – ”ett veritabelt lustmord”, skrev till exempel S-statsvetaren Ulf Bjereld.

Men som ordförande för S-kvinnorna har hon egentligen bara hörts och synts vid två tillfällen. När hon önskade en kvinnlig partiledare efter Håkan Juholt. Och när hon ifrågasatte valet av gruppsekreteraren Urban Ahlin – på grund av tidigare anklagelser om att han ska ha trakasserat en medarbetare. Uttalanden som hon nyligen tvingades be om ursäkt för.

Nu anklagas Sommestad själv för att ha trakasserat en medarbetare – anklagelser som tystats ned.
Själv vägrar hon svara på frågor med anledning av avslöjandet i dag.
”Jag kommenterar inte personalärenden”, skrev hon i ett sms till mig i går eftermiddag.

I dag blir hon själv ett personalärende.