Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Vem tar över om Juholt avgår?


POPULÄR. Hon har sagt nej – gång på gång.
Men S-politiker i hela landet hoppas fortfarande.
Om Håkan Juholt väljer att avgå före nästa val är Margot Wallström klar favorit till jobbet.
Fortsätter hon att vägra kan det bli comeback för ex-ministern Thomas Bodström, visar Expressens unika enkät.

Expressen skickade i måndags ut enkäten till tusentals förtroendevalda S-politiker i kommuner, landsting och riksdag. På onsdagseftermiddagen hade 709 socialdemokrater svarat på frågan: ”Om Håkan Juholt väljer att avgå före nästa val – vem vill du då helst se som hans efterträdare?”

Klar etta är ex-ministern Margot Wallström, i dag FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Trots att hon gång på gång sagt att hon är ointresserad av jobbet vill partikamraterna att hon kommer tillbaka till svensk inrikespolitik i partiledarrollen. 31 procent av de tillfrågade vill att hon tar över – om Juholt avgår.

Tvåa på listan är advokaten, deckarförfattaren och tidigare justitieministern Thomas Bodström – som i en bok förra året anklagade Håkan Juholt för att ha kuppat bort Mona Sahlin. Han får 13 procent av rösterna.

Övriga på listan:
3. Veronica Palm, 10 procent.
4. Mikael Damberg, 9 procent.
5. Sven-Erik Österberg, 5 procent.
6. Thomas Östros, 4 procent.
7. Ylva Johansson, 3 procent.

Totalt svarade 172 personer, motsvarande 24 procent, att de helst vill se någon annan än de listade S-företrädarna som nästa partiordförande.