Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Vem tar över om Juholt avgår?


POPULÄR. Hon har sagt nej – gång på gång.
Men S-politiker i hela landet hoppas fortfarande.
Om Håkan Juholt väljer att avgå före nästa val är Margot Wallström klar favorit till jobbet.
Fortsätter hon att vägra kan det bli comeback för ex-ministern Thomas Bodström, visar Expressens unika enkät.

Expressen skickade i måndags ut enkäten till tusentals förtroendevalda S-politiker i kommuner, landsting och riksdag. På onsdagseftermiddagen hade 709 socialdemokrater svarat på frågan: ”Om Håkan Juholt väljer att avgå före nästa val – vem vill du då helst se som hans efterträdare?”

Klar etta är ex-ministern Margot Wallström, i dag FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Trots att hon gång på gång sagt att hon är ointresserad av jobbet vill partikamraterna att hon kommer tillbaka till svensk inrikespolitik i partiledarrollen. 31 procent av de tillfrågade vill att hon tar över – om Juholt avgår.

Tvåa på listan är advokaten, deckarförfattaren och tidigare justitieministern Thomas Bodström – som i en bok förra året anklagade Håkan Juholt för att ha kuppat bort Mona Sahlin. Han får 13 procent av rösterna.

Övriga på listan:
3. Veronica Palm, 10 procent.
4. Mikael Damberg, 9 procent.
5. Sven-Erik Österberg, 5 procent.
6. Thomas Östros, 4 procent.
7. Ylva Johansson, 3 procent.

Totalt svarade 172 personer, motsvarande 24 procent, att de helst vill se någon annan än de listade S-företrädarna som nästa partiordförande.