Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

S-ledaren höll pressträff i Sälen

SÄLEN. Håkan Juholt höll i dag en pressträff på försvarskonferensen i Sälen – efter sitt tal om Socialdemokraternas säkerhetspolitik.
Så här lät det.

Håkan Juholt fick inledningsvis frågor om att försvaret är underfinansierat.
– Det är en dyr reform som har drivits igenom, vi hade ett annat alternativ. Jag tar inte ansvar för Sten Tolgfors personalförsörjningssystem. Det är Fredrik Reinfeldt som bär ansvar för detta underfinansierade försvar, inte Håkan Juholt. Jag var beredd att göra en överenskommelse med regeringen, de valde att tillsammans med Sverigedemokraterna gå den här vägen.

Om du var statsminister, hur skulle du lägga upp personalförsörjningen?
– Vi har presenterat andra modeller. Ta ansvar för detta själva. Det är underfinansierat. Officersförbundet har talat om sex till åtta miljarder kronor.
– Jag säger att jag önskar mer anslag. Men det pågår ingen förhandling om detta.

På vilket sätt är du beredd att hjälpa till i den här situationen?
– Jag har sen 1995 visat ledarskap. Nu är vi ett läge där vi har en statsminister som drivit igenom en ny försvarspolitik tillsammans med Sverigedemokraterna. Själklart handlar det om att inse att försvarsmaktens uppgifter berör hela folket. Vi är beredda att ta samtal med regeringen om de säkerhetspolitiska utmaningarna.

Juholt konstaterade sedan att en politik i Europa och i vårt eget land ”som ökar klyftorna” gör att en annan politisk stämning växer fram, som har en säkerhetspolitisk dimension.
– Vi ska vara medvetna vad som driver fram dessa utvecklingar. Det var våra välfärdsstater som trängde undan detta, nu kommer det igen.

Det du säger indirekt är att den ekonomiska krisen borde innebära att man satsar mer på säkerhetspolitik och försvar?
– Den ekonomiska krisen måste hanteras. Vi måste komma ihåg att det var välfärdsstaterna som var grunden för demokratin. Jag drar upp grunden. Politikens uppgift kan inte bara vara att förhålla sig till nuet. Vi måste se 15 – 20 år framåt i tiden.

Juholt fick också frågor om europakten.
– Så som europakten såg ut efter toppmötet i december så konstaterade vi nej, det där säger vi nej till. Det skulle innebära att Sverige smygs in bakvägen i euron. Nu vet jag att det pågår samtal.

Vad säger du om det Göran Persson sagt om detta?
– Jag har den djupaste respekt – jag förstår hans bevekelsegrunder. Jag har nära kontakt med honom om detta.

Juholt konstaterade sedan att vi nu går mot en kraschlandning när det gäller personalförsörjningen inom försvarsmakten.
– Alla vet om att det inte kommer att hålla. 2014 håller inte detta, det vet alla.
– Man har slagit in på en väg. Jag är inte i ett läge i dag där jag diskuterar budgeten, men detta håller inte.

Han fick också en fråga om en nordisk försvarsberedning.
– Jag pratade med min kollega Allan Widman i går som sa att man kanske skulle ha en öppen försvarsberedning som finns på webb och bloggar… det visar att man lägger prestige åt sidan. Jag är verkligen öppen för det, jag ser inga problem med det. Tvärtom, vi betonar det nordiska perspektivet.

Pressträffen avslutades med att Håkan Juholt fick frågor om Socialdemokraternas dåliga opinionsläge.