Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Juholts politiska framtid kan avgöras redan i eftermiddag


Håkan Juholt och Urban Ahlin på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

S-KRISEN. Håkan Juholts nya misstag riskerar att bli det som fäller honom som partiledare.
Enligt mina källor kan hans politiska framtid avgöras redan i eftermiddag.
Ett tufft möte väntar honom i riksdagen – när han tvingas förklara sin nya fadäs.
Samtidigt måste han ägna tid åt att förbereda sig inför morgondagens extremt viktiga partiledardebatt.
En av Juholts nära vänner säger att ”den omänskliga pressen på Håkan de senaste månaderna har gjort att han funderat på om han kan fortsätta som partiledare”.

Jag talade med en vän till Håkan Juholt i går kväll.
– Jag skulle inte bli förvånad om han inom kort väljer att själv träda tillbaka – både av privata skäl och av hänsyn till partiet.

Det kan gå snabbt nu.
I eftermiddag möter Håkan Juholt sin gruppstyrelse och sedan sin riksdagsgrupp. De vill förstås att han förklarar hur det kunde bli så fel under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen – en plats som Juholt känner till väl efter alla år i försvarsberedningen, och i en fråga som han behärskar till fullo.

Här i Sälen är Håkan Juholts nya misstag det stora samtalsämnet i dag, förstås. Många menar att partiledaren verkar må dåligt, att han behöver hjälp – både politiska vänner och fiender säger samma sak.

Andra – inte minst vi journalister – tycker synd om partiledaren.
Håkan Juholt är ju en bra person. En politiker som är lätt att gilla, som gärna skämtar. Som alltid är trevlig. Och som aldrig backar undan en svår fråga.

Det var en extremt pressad och stressad partiledare som kom hit till Sälen i söndags. Han möttes på kvällen – inför den traditionsenliga fina middagen – av ett stort medieuppbåd redan i garderoben på Högfjällshotellet.

Då handlade frågorna om allt annat än försvaret. Gång på gång tvingades han kommentera Socialdemokraternas budgetprocess från i höstas, förtroendekrisen, det usla opinionsläget, sin semesterresa till Mexiko…

Vi är många som tror att tiden håller på att rinna ut för Håkan Juholt. Hans situation just nu är omänsklig – med interna fiender som slåss och skjuter vilt, med det sämsta opinionsläget för partiet i modern tid, med förtroendesiffror som är på samma nivå som SD-ledaren Jimmie Åkessons, med jagande journalister som undrar varför han sagt si eller så. Samtidigt som han måste förbereda sig inför morgondagens viktiga partiledardebatt.

Det har gått för långt.