Niklas Svensson

Hon skulle lanseras som enda partiledarkandidat för KD


Ett antal kristdemokrater försökte före jul lansera KD:s partisekreterare Acko Ankarberg som partiledarkandidat.

NYHET. Före jul ville ett antal kristdemokrater lansera partisekreteraren Acko Ankarberg som enda partiledarkandidat. Tanken var att nå en försoning som gick ut på att både Göran Hägglund och Mats Odell skulle kliva åt sidan, avslöjar i dag nyhetsbyrån TT.
Men sonderingarna gick i stå sedan ingen av kandidaterna visat något intresse för det.
– Ryktesspridning, säger Hägglund själv till Expressen.

Det är oklart vem eller vilka som stod bakom planen att lansera Ankarberg som partiledarkandidat. Men hennes namn har tidigare förekommit i spekulationer om Göran Hägglunds efterträdare.

Så sent som i september gjorde Expressen en stor undersökning bland 1 338 förtroendevalda kristdemokrater. En majoritet ville se henne som ny partiledare.

När jag pratade med Acko Ankarberg då var hon bestämd:
– Jag är ingen kandidat, och jag kommer inte att bli.

Ändå var det alltså planen ett par månader senare, avslöjas det nu.

Partiledaren Göran Hägglund kommenterade på onsdagseftermiddagen uppgifterna för min kollega Karl-Johan Karlsson:
– Det är nog ryktesspridning. Jag har aldrig hört talas om detta.

Stridigheterna inom Kristdemokraterna växer. I dag rapporterar TT att rikstinget i slutet av månaden kan sluta i ett antiklimax.

Det första beslut som tinget ska fatta är om partiet ska hålla riksting bara vartannat år i stället för varje. Säger en tredjedel av ombuden nej upplöses rikstinget och partiledarvalet skjuts då upp till sommaren. Hittills har ingen väckt det förslaget, men enligt uppgift till TT finns en sådan plan B.

Nyligen avslöjade Expressen att Göran Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg låg bakom anonyma nätattacker på Odell-anhängare. Det resulterade i att han fick sparken som stabschef – men Hägglund såg till att han får behålla jobbet i regeringskansliet.

I dag skriver tidningen Aftonbladet att även den andra sidan använt ojusta metoder. I höstas startades den nu nedlagda bloggen ”avgahagglund.nu” av Livets ords vd Jonathan Ekman.