Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Juholt om nya lögnanklagelsen: ”Jag uttryckte mig medvetet lite drastiskt”


S-ledaren Håkan Juholt påstående på måndagen om att regeringen gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarsmaktens personalförsörjning är felaktigt.

BACKAR. Regeringen anklagade honom snabbt för att ha ljugit.
Men S-ledaren vägrar backa.
Håkan Juholt – som nu lämnat Sälen – ringde upp mig strax efter klockan 16 i dag. Då lät det så här, apropå hans felaktiga påstående på pressträffen tidigare under måndagen:
– Jag uttryckte mig medvetet lite drastiskt. Men mitt uppsåt lyckades – jag lyckades få fram mitt budskap.

Håkan Juholt talade inte sanning när han på en pressträff tidigare i dag hävdade att regeringen och Fredrik Reinfeldt gjort upp om försvarets personalförsörjning med Sverigedemokraterna. Men trots det felaktiga påståendet vägrar han backa.

Jag talade med Juholt i telefon strax före klockan 17 i dag – och då sa han bland annat:
Jag uttryckte mig medvetet drastiskt för att belysa det som faktiskt är regeringens och därmed svenska folkets problem, att de har slagit igen dörren i ansiktet på oss socialdemokrater när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken.

Är det okej att inte tala sanning då?
– Jag ser gärna drastiska ordval som en förhandlingsinvit. Vi är alltid beredda för landets bästa att göra blocköverskridande överenskommelser.

Du tänker inte be om ursäkt?
– Nej, verkligen inte.

Juholt – som tidigare i dag gjorde en ny säkerhetspolitisk analys under Folk och Försvars rikskonferens – menar att försvarsminister Sten Tolgfors borde kommenterat den istället för hans uttalande om Sverigedemokraterna:
– Men min nya analys ligger på en för hög nivå helt enkelt, och då väljer den moderata försvarsministern att blogga om detaljer.

– Självklart vet också jag att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen den förra mandatperioden. Det är så lågt, det är så dåligt och dumt av försvarsministern att påstå något annat. Det visar på vilken nivå han lägger försvarsdebatten.