Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Juholt höll tal på Folk och Försvars rikskonferens


Jag mötte Håkan Juholt i Sälen i går kväll.

SÄKERHETSPOLITIK. Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt inledde klockan 12.30 sitt tal på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, om partiets säkerhetspolitik framöver.
Jag direktrapporterade här.

Håkan Juholt inledde med att tacka för det varma välkomnandet.
– Det känns väldigt bra att vara tillbaka här.

Han talade sedan om krishantering, terrorhot, klimathot, cyberhot – och det sårbara samhället.
– Jag ska försöka i all enkelhet, som partiordförande, att vidga debatten om den säkerhetspolitiska analysen.

– Skolad i försvarsberedningen lärde jag mig att politiken måste lyfta sig från det dagsaktuella, 15, 20, 30 år framåt i tiden. Se längre bort än vad dagens tidningsrubriker ser. Vilket Europa vill vi ha 2050? Fokus är i dag på nästa veckas riksdagsbeslut, men horisonten måste vara på 15, 20, 30 års sikt.

– Vad händer i vårt eget land när inkomstklyftorna ökar för varje år. Hur förändras demokratin när ungdomarna inte får jobb? Hur påverkar det säkerheten och tryggheten, och vart tar det landet framöver?

– Vad vi vet under året som ligger framför oss är att FN:s permanenta medlemmar har stora utmaningar framför sig. Kina är oförmögna att lyfta klimatfrågor som mänskliga rättigheter. Ryssland, vi vet vad som hände efter Dumavalet, upproren som blivit därefter. Vi vet att presidentvalet i allra högsta grad kommer att drabba många journalisters möjligheter att rapportera. Det finns ingen anledning att vara naiv när det gäller Rysslands utveckling.

Juholt konstaterade också att både Kina och Ryssland leds av regimer som inte är ideologiskt idéburna.
– Det är svårt att skilja landet Ryssland och landet Kina från stora företag.

Han nämnde sedan att Camerons Storbritannien har stora problem. Och om USA:s president Barack Obama sa han:
– Nu har vi det långt utdragna primärvalet som kommer att förflytta dagordningen. Jag är övertygad om att det kommer att bli ett jämnt presidentval också denna gång. Det är djupt allvarligt om USA väljer en president som stänger USA.

Håkan Juholt nämnde också generalförsamlingens kommande beslut om ett erkännande av Palestina.
– Det är viktigt att Sverige ställer sig bakom ett erkännande.

– I den här miljön som ligger framför oss bara det här året så är det viktigt att de politiska partierna är tydliga när det gäller säkerhetspolitiken. Det jag vill tala om, som är det verkligt allvarliga: det är den ekonomiska krisens konsekvenser. Det är en säkerhetspolitisk risk, allt fler börjar komma till den insikten. Jag minns hur det var när vi pratade om IT-hoten, det här är i allra högsta grad den verkliga kärnan i säkerhetspolitiska utmaningar.

– Europa har genom historien två helt olika ansikten uppvisade för omvärlden. Ett humanistiskt, och ett aggressivt. Vi bär båda dessa ansikten i vår historia.

Håkan Juholt konstaterade samtidigt att Europa nu går in i en situation där var tionde medborgare är arbetslös.
– I Grekland och Spanien är ungdomsarbetslösheten nu över 45 procent.

– Runt om oss hör vi hur krav reses om protektionism. Ett Europa som fortsätter med dagens fortsatta arbetslöshet leder fram till växande klyftor. I detta växer en farlig samhällsutveckling. Rasistiska och främlingsfientliga strömningar tilltar. Vi har sett obehagliga framgångar för aggressiva högerpopulistiska partier.

– Europa måste i alla sammanhang stå fast mot extremism och fundamentalism. Det krävs ledarskap i EU och i Sverige. Det handlar om vår gemensamma trygghet och vår gemensamma säkerhet.

Enligt Juholt finns partiledare som varnar för visioner i dag, och som inte vill tala om dem.
– Att vara visionslös betyder att man avsäger sig möjligheten att påverka och ta ansvar för vad som händer.

Han talade också om Europas låga tillväxt.
– Jag har en vision för Sverige såväl som för EU. Vi ska återupprätta det livslånga lärande. Vi ska ställa om smartare och snabbare än andra. Kunskapsbaserad ekonomi.
– Vi kan inte ha en klimatpolitik som sliter ut vår jord. En värdeburen tillväxt.
– Vi måste reglera finansmarknaderna.
– Det handlar om välfärd, det handlar om kultur. Om gemensamma investeringar.

– Uppgiften är stor, svår och komplex. Men det betyder inte att vi som land kan tveka. Även för den mest cyniska ekonom borde detta vara ett starkt argument.
– Lyckas vi som union då har vi alla möjligheter att möta decennier av fortsatt utveckling. Om fler får möjlighet att känna den sociala tryggheten så växer den interna marknaden.

Efter talet fick Håkan Juholt frågor av moderatorn.
Hur oroliga ska vi vara?
– Det finns alla skäl till oro. De politiska ledarna i Europa har till uppgift att leda medborgarna, men också att ledas av medborgarna.

Han fick därefter en fråga om statsskulderna i Europas länder.
– Bördan läggs nu på de som har minst att dela. Länderna drivs isär, hävdade Juholt.
– Varje land har ansvar för sina medborgare, men det finns självklart också samarbete mellan länderna. Det finns möjligheter till lån. Är det länder som har valt att inte ha ett skattesystem som fungerar, och har kostnader som skenat – då är det inte vårt ansvar. Men vi ska vara aktiva för att möjliggöra för dessa länder att ta sig igenom krisen.

Hur ser du Sveriges roll – vi är ju enormt beroende av frihandel?
– Det är djupt allvarligt. Vi är ett oerhört exportberoende land. Det är viktigt för oss att euron fungerar så att våra företag kan exportera till dessa länder.

– Ett svenskt euromedlemskap är inte aktuellt under denna eller nästa mandatperiod, konstaterade Juholt sedan.