Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

AVSLÖJANDE: Juholts hämnd mot fienderna – kartläggning på nätet


Expressens papperstidning i dag.

COMEBACK. I dag gör Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt politisk comeback efter en månad i radioskugga – och en solsemester i Mexiko.
Jag mötte honom under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i går kväll.
– Jag står stark. Det har inte gått att få mig bortlyft, sa han.
Samtidigt avslöjar jag i dagens pappersutgåva av Expressen hur partiledaren och hans inre kabinett nu inleder en jakt på förrädarna – de som vill se honom avsatt.
Bland fienderna finns flera ex-ministrar – som Ylva Johansson, Thomas Östros och Sven-Erik Österberg.

KÖP EXPRESSEN I DAG!

Omgiven av vänner på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen valde S-ledaren Håkan Juholt i går kväll att möta medierna för första gången sedan den 17 december förra året.

Så sent som i slutet av förra veckan anklagades han i tidningen Dagens Industri för att ha ljugit om hur det gick till under Socialdemokraternas budgetprocess. Anonyma källor uppgav för tidningen att Juholt själv ska ha beordrat att en a-kassehöjning ströks ur budgetförslaget.

Juholt dementerade med kraft när jag mötte honom på Högfjällshotellet i går kväll.
– Ryktena är lika felaktiga i dag som de var i höstas, hävdar han.

Enligt partiledarens medarbetare är det en ny Håkan Juholt som i dag gör comeback efter en månads frånvaro.
– Jag står stark och jag är övertygad om att jag ska leda Socialdemokraterna, säger han själv.

I lördagens pappersutgåva av Expressen avslöjade jag vilka som ingår i Håkan Juholts inre kabinett. Nu uppger källor att en ny strategi framöver är att ”synliggöra fienderna” i det egna partiet.

Partiledarens kritiker kartläggs bland annat via sociala medier som Facebook och Twitter. Fienderna riskerar att hamna på ”svarta listan” – utan möjlighet till nya förtroendeuppdrag.

En av de som kartlagts är ex-ministern Ylva Johansson, som på nyårsdagen publicerade ett kritiskt blogginlägg där hon lade all skuld för det dåliga opinionsläget på partiledaren.
Samma dag skrev hon på Facebook:
”2012 börjar bra!”

– Jag har lärt mig att läsa vad som pågår, säger Juholt.
Partiledaren och hans inre kabinett räknar med fler kritiska utspel från fienderna den närmaste tiden, och planen är att slå tillbaka snabbt – och berätta vem eller vilka som ligger bakom.

Ryktena måste stoppas, enligt Juholt:
– Det är viktigt därför att det har kommit ett läge där man kan använda sig av ordet ”ljuga” på ett sätt som vi tidigare inte har gjort i politik och journalistik. Anonyma uppgifter kan göra gällande att jag ljuger trots att jag står här och säger att det inte är på det sättet.

Senare i dag håller Håkan Juholt ett anförande om sin syn på säkerhetspolitiken – ett brett tal som spänner över flera områden, men utan några stora nyheter.

Ett större utspel väntas först i samband med partiledardebatten på onsdag.
– Det kommer inom kort att hända en del saker. Jag har lagt upp en strategi för framtiden, säger Håkan Juholt när jag pratar med honom.