Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Regeringens hemliga plan som ska rädda Trollhättan och de anställda


Ur Expressen i dag.

SAABKONKURSEN. Regeringen räknade med att Saab skulle gå i konkurs – och har därför under lång tid arbetat med en hemlig åtgärdsplan, avslöjar jag i Expressen i dag.
I natt arbetade tjänstemän i regeringskansliet för fullt med att förbereda de krisbeslut som ska fattas på det sista regeringssammanträdet före jul.

– Vi kommer att ställa upp med de resurser som behövs, lovade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) när jag mötte henne i regeringskansliet i går eftermiddag.

Statsministern, näringsministern och arbetsmarknadsministern informerades alla innan Victor Muller klockan 09.15 i går morse lämnade in konkursansökningarna till Vänersborgs tingsrätt.

Beskedet överraskade inte:
– Jag är inte förvånad, men samtidigt är det en stor sorg i hjärtat, inte minst för de anställdas skull, sa näringsminister Annie Lööf.

Enligt mina källor i regeringskansliet har näringsdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet, finansdepartementet och statsrådsberedningen under lång tid arbetat med ett hemligt krispaket – klart att aktivera vid en konkurs.

– Jag tror att alla förstått att Saab levde med svåra prövningar, och att ett sådant beslut kunde vara nära förestående, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när jag mötte honom efter gårdagens jultal på Skansen.

Samtidigt medgav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström:
– Jag har löpande under hösten talat med arbetsförmedlingens ledning om detta.

Under gårdagen avslöjades dock inte mycket om stödpaketet.
– Regeringen vill inte omedelbart anklagas för att ha utgått från att det skulle bli en konkurs. Dessutom vill ministrarna först lyssna in vad företrädare i regionen själva har för önskemål, säger en regeringskälla.

Eventuellt hålls ett extra regeringssammanträde i morgon, men mest troligt är att besluten om stödpaketet fattas på det ordinarie sammanträdet – det sista före jul – på torsdag.
Enligt mina källor rör det sig om mycket omfattande utbildningsinsatser och öronmärkta pengar till omställning för de anställda.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström lämnar samtidigt ett obegränsat löfte:
– Vi kommer att ställa upp med de resurser som behövs.