Niklas Svensson

Regeringens dubbelspel: Ministrarna vägrar möta Fridolin


Ur Expressen i dag.

AVSLÖJANDE. Regeringen dubbelspelar.
I regeringsförklaringen lovade Fredrik Reinfeldt att ”eftersträva breda och ansvarsfulla lösningar i riksdagen, där det kan vara naturligt att löpande föra diskussioner med främst Miljöpartiet.”
Men när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill diskutera med regeringen – då har ministrarna inte tid, avslöjar jag i dagens pappersutgåva av Expressen.

LÄS EXPRESSENS PAPPERSTIDNING I DAG!

I opinionsmätning efter opinionsmätning slår Miljöpartiet nu rekord. I Sifos decembermätning som redovisades i går fick partiet 12,3 procent och i en ny mätning i Dagens Nyheter i dag är siffran 12,2 procent.

Ändå sviker Fredrik Reinfeldt och regeringen sina löften.

På valnatten i september förra året sa statsministern:
– Vi kommer att inleda samtal med Miljöpartiet, jag hoppas på god respons från dem.

Men när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson vill diskutera med regeringen – då har ingen tid.

Fridolin var upprörd när jag pratade med honom i går:
– Att regeringen behandlar Miljöpartiet nonchalant är i grunden ett problem för regeringen. Men att man behandlar järnvägen nonchalant är ett problem för hela Sverige.

Uttalandet kommer efter en mejlkorrespondens, som jag avslöjar i Expressens papperstidning i dag, med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds medarbetare.

För en tid sedan aviserade kombioperatören Cargonet, som hanterar merparten av godstrafiken på järnvägarna, att de lägger ned all sin verksamhet i Sverige. Ett dramatiskt besked som kan innebära en ökning av lastbilstransporter på vägarna med 200 000 per år.

Miljöpartiet skickade ett brådskande meddelande till ministern.
”Gustav Fridolin och Stina Bergström från Miljöpartiet de gröna vill med detta brev begära ett skyndsamt möte med kommunikationsminister Catarina Elmsäter-Svärd”, skrev Fridolins politiska sekreterare.

Svaret blev att Miljöpartiet var välkomna att ta upp frågan under en interpellationsdebatt i riksdagen några dygn senare.

– Det här handlar om en fråga som rör många jobb i Sverige och möjligheten för svensk industri att bryta sitt oljeberoende. Då måste man klara av att kunna sitta ner, lätta på prestigen och diskutera med varandra, säger Fridolin.

Catharina Elmsäter-Svärds pressekreterare Mychèle Östman säger att Fridolin haft flera möjligheter till samtal med Elmsäter-Svärd när hon varit i riksdagen.
– Bland annat har hon varit till hans arbetsplats (riksdagen) vid tre tillfällen, men han har inte dykt upp någon gång. Jag har också poängterat att han var välkommen till debatt förra tisdagen (om Cargonet). Men han dök heller då aldrig upp.

– Jag tycker att det är orimligt att begära ett möte med ministern dagen innan man vill ha mötet, säger Östman.