Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Regeringen: GM sänkte Saab


Här möter jag statsminister Fredrik Reinfeldt efter hans jultal.

NYHET. Regeringen anklagar GM för att ha tvingat Saab i konkurs.
– Med det inflytande General Motors kunnat använda så har det inte varit möjligt att hitta en lösning, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när jag pratade med honom efter jultalet på Skansen i går.

Ett par timmar efter mötet med statsministern träffade jag näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström när de höll presskonferens i Rosenbad.
– Det är synd att parterna inte varit konstruktiva i detta, konstaterade näringsministern.

Det är tydligt att GM:s upprepade nej till kinesiska intressenter irriterar den svenska regeringen. Skulden ska nu läggas på den amerikanska biljätten.
– General Motors har använt en sorts vetorätt för att stoppa försöken att få in en annan kinesisk ägare, där ju vi också har varit aktiva med att försöka vara ett stöd för den processen att hitta kinesiska intressenter, fortsätter Fredrik Reinfeldt.

Hur ser du på att GM bromsat vägrat?
– De får svara för sig, men jag hoppas bara att alla är klara över att det är det som nu sker. Här fanns försök att hitta olika stöd, intressenter i Kina, som jag tror väckte mycket hopp och förväntan – men som stoppades av General Motors.

Näringsminister Annie Lööf är inne på samma linje:
– Det är synd att parterna inte varit konstruktiva i detta. Jag hade hoppats att GM skulle varit mer öppna för att hitta en bra samtalslösning för att titta på en möjlig väg framåt.
Var det GM som sänkte Saab?
– Jag vill inte recensera vem som bär skulden, men jag kan konstatera att GM har sagt nej väldigt tydligt.