Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Regeringen om Saab: ”De som minst av allt förtjänar att bli uppsagda är Saabs anställda”


Annie Lööf och Hillevi Engström på dagens presskonferens om Saab.

ROSENBAD. Näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inledde klockan 16 sin presskonferens i regeringskansliet Rosenbad.
Beskedet till de Saabanställda:
Regeringen storsatsar för att rädda regionen.
– De som minst av allt förtjänar att bli uppsagda är Saabs anställda, sa Hillevi Engström.

Jag rapporterar direkt.

På måndagseftermiddagen skickade Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt ut ett pressmeddelande med anledning av Saabs konkursansökningar.
Vi beklagar djupt situationen för Saab och hyser stor sympati för de anställdas situation, konstaterade han och anklagade samtidigt regeringen för att ”sakna visioner för svensk industri och i synnerhet fordonsindustrin”.

Näringsminister Annie Lööf inledde på presskonferensen:
– Vi inväntar fortfarande beslut från tingsrätten, men med anledning av att så många berörs vill regeringen ändå ge sin syn på det som har hänt. Vi har i dag nåtts av det tråkiga beskedet att ledningen begärt Saab i konkurs. Det är ett hårt slag för Sverige, för regionen och framför allt för Trollhällan och de anställda på Saab.

– Jag tänker också på alla underleverantörer och de anställda i dessa företag. Det är alltid ledsamt med såna här besked, särskilt i juletid. Den kunskap och kompetens som de anställda besitter kan ingen konkurs ta ifrån dem.

– Dagens besked var inte vad vi hade hoppats på.

Annie Lööf konstaterade också att hon och arbetsmarknadsministern inom kort kommer att besöka Trollhättan.

Hillevi Engström:
– Det är ett väldigt tråkigt beslut, framför allt för alla Saabs medarbetare. Och det är extra besvärligt så här en vecka före jul. De som minst av allt förtjänar att bli uppsagda är Saabs anställda.
– Det är viktigt att visa att regeringen nu kommer att göra allt vi kan för att få Saabs medarbetare att komma tillbaka till arbetsmarknaden. De besitter en hög kompetens och är eftertraktad arbetskraft.

– Sverige är också bra på omställning.

Hillevi Engström säger att hon under dagen haft kontakt med arbetsförmedlingens generaldirektör och att det nu inrättas ett kontor inne i Saabs lokaler.

Landshövdingen i Västra Götaland har lovat regeringen att se till att de anställda så snart som möjligt får del av den statliga lönegarantin.

– Alla anställda omfattas av så kallade omställningsavtal. Det gör att de så fort de blir uppsagda kommer att få ett aktivt stöd. Redan nu finns två företag på plats som kommer att börja arbeta med att få dem att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Vid tidigare neddragningar har så många som åtta av tio kommit tillbaka till arbetsmarknaden inom ett år. Jag kommer tillsammans med näringsministern och andra delar av regeringen att besöka Trollhättan, och träffa kommun och företrädare. Men det ber jag att få återkomma till senare, säger arbetsmarknadsministern.
– Avslutningsvis. En sak är i alla fall helt klar: det är inte på grund av de anställda som Saab tvingats till konkurs.

På frågan om hur regeringen nu stödjer samhället Trollhättan svarar Annie Lööf:
– Det här kommer att innebära ett stort avbräck för Trollhättan. Det innebär en högre arbetslöshet. Därför är det viktigt att arbetsförmedlingen nu allokerar resurser till Trollhättan.

– De resurser som arbetsförmedlingen behöver kommer arbetsförmedlingen att få.

Annie Lööf fick också frågan om statens lån till Saab:
– Vi en konkurs kommer garantierna att falla ut. Riksgälden måste lösa lånen gentemot Europeiska investeringsbanken. Men vi har fullgoda säkerheter för de panter som finns i bolaget.
Vad gör ni med panterna?
– Det är riksgälden som hanterar detta, och det får vi återkomma till när konkursen är ett faktum.