Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

JUST NU: Mats Odell håller PK

20111216-150407.jpg
Mats Odell höll också presskonferens i riksdagen i dag.

RIKSDAGEN. Ex-ministern och andre vice ordföranden i Kristdemokraterna, Mats Odell, höll klockan 15 presskonferens i riksdagen.
Så här kommenterade han valberedningens beslut om att föreslå Göran Hägglund som ny partiordförande – och beskedet om att han själv petas ur partiledningen:
– Mitt intryck av mina resor och möten med kristdemokrater runt om i landet är att det finns en stor frustration i partiet, en brist på framtidstro och en uppgivenhet inför partiets situationen. Och en efterfrågan på en förändring i ledarskapet i vårt parti.

Mats Odell fortsatte:
– Jag tror det är bra att det på vårt riksting fattas ett beslut som är tydligt, både för den som blir vald och för den som inte blir vald. Det är otroligt viktigt att se till att vårt parti blir en enhet igen, får en chans att enas. Vi behöver få en möjlighet att få ett ledarskap som kan se till att vi blir ett parti igen.

– Bakgrunden till att jag står fast vid min kandidatur är att situationen i vårt parti är väldigt allvarlig. Vi har under ett antal år haft ständigt vikande opinionssiffror för att den senaste tiden legat konstant under fyra procents-spärren.

Enligt Mats Odell säger stadgarna att det kommer att bli en sluten omröstning på rikstinget i januari.
– Det vore märkligt om jag drog tillbaka min kandidatur. Jag har ett starkt stöd runt om i vårt land, och min bedömning är att det har vuxit under hösten. Men det är ombuden på rikstinget som kommer att fälla utslaget. Jag kommer att fortsätta berätta om min vision för kristdemokraterna.

Mats Odell gav också besked om att han inte har några ambitioner att avsäga sig det nuvarande uppdraget som gruppledare i riksdagen.
– Jag har inga förutfattade meningar, jag tror inte på principen ”vinna eller försvinna”. Jag tror att vårt parti har ett behov av alla krafter.

Valberedningens ordförande sa tidigare att det var olämpligt att du är kvar i presidiet?
– Jag tyckte det var ett intressant uttalande.

Vad menar du med det?
– Ja, det undrar jag också.

Kan du fortsätta samarbeta med Göran Hägglund?
– Jag har samarbetat med Hägglund i många år. Trots att vi nu är motkandidater är vår personliga relation väldigt god.

Han konstaterade också:
– Jag förstår valberedningens tankegång, men jag köper den inte.

– Jag har lagt hela mitt vuxna liv på partiet, och jag vill absolut inte rasera det. Jag tänker inte riva ner partiet.

Finns det plats för Göran Hägglund i partiet om du skulle vinna?
– Det gör det absolut.

Mats Odell konstaterade samtidigt att han gärna skulle ha med kommunalråden Ebba Busch och Bengt Germundsson i sitt lag.
– De representerar framtiden. Både Ebba Busch, 24 år, och Bengt Germundsson, vittnar om att personligt ledarskap har stor betydelse för politisk framgång.

Mats Odell talade också om ett ”starkt grupptryck” i partidistrikten:
– Det finns en väldigt bred grupp av ombud som har kanske andra uppfattningar än vad distriktsstyrelserna gett uttryck för.

På frågan om det verkligen är en match svarar Odell:
– Sju av distrikten som nominerat Göran Hägglund fattade sitt beslut när det bara fanns en kandidat.

Bedömer du att du har en god chans?
– Jag tror att utgången av omröstningen är långt i från given.

Har du problem med att Livets ord stödjer dig?
– Jag har inte registrerat vilka grupper som stödjer mig.

Odell talar på pressträffen flera gånger om att det är bra att partiet har stadgar som säger att omröstningen på rikstinget ska vara sluten.