Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Besked i dag: Hägglund föreslås fortsätta – Mats Odell petas

20111216-133140.jpg
Här presenteras den nya partiledningen för Kristdemokraterna.

RIKSDAGEN. Kristdemokraternas valberedning presenterar nu förslaget till partiordförande och ledamöter i partistyrelsen.
Jag är givetvis på plats i riksdagens presscenter och rapporterar löpande.
Partiordföranden Göran Hägglund föreslås fortsätta. Samtidigt petas Mats Odell, som utmanar Hägglund om jobbet, från partiledningen.
Maria Larsson föreslås fortsätta som vice partiordförande och David Lega föreslås bli andre vice ordförande.

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren inledde med att berömma Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega, som samtliga var på plats under pressträffen.

Göran Hägglund kommenterade:
– Det här är ett förslag som kommer att diskuteras livligt i partiet framöver. Jag känner mig glad men också ödmjuk inför att ha blivit föreslagen. Vi behöver arbeta med att stärka organisationen, prata mycket internt med varandra, och se till så att vi drar åt samma håll.

– Vi behöver också se till att vi kommer ut bättre med politiken. Uppgiften är att se till så att vi blir valbara för fler människor.

Maria Larsson:
– Jag instämmer, det är roligt att bli föreslagen att bli omvald. Jag tror att min bakgrund passar ganska bra in i partiet just nu. Vi har valt att ha barn och ungdomars uppväxt som profilfråga i partiet, och jag lever i ganska nära kontakt med många barn och ungdomar. Så det känns jätteroligt!

– Och så är det kul att få fortsätta i samma lag som Göran. Det blir verkligen analyserat. Göran är en klok omdömesgill politiker, det tycker jag ni ska skriva. Sen tror jag inte det har nått offentligheten hur duktig han är som förhandlare. Sen är han ju ganska uthållig också, även i motvind. Populärare än sitt parti, säger ju också något.

David Lega:
– Jag är givetvis också jätteglad och stolt. Jag är jätteglad över alla nomineringar jag fått utifrån landet, det betyder jättemycket. Jag var lagkapten för simlandslaget redan 1998. Sedan 2000-2010 var jag en av landets mest anlitade föreläsare, jag tror att jag har varit överallt. Det är klart att jag tar med mig mycket av det in i politiken.

– Som gruppledare och kommunalråd för KD i Göteborg, det tror jag är jätteviktigt. Jag är glad att vi har den kunskapen också i presidiet. Jag är jätteglad att bli nominerad tillsammans med Maria och Göran, jag tror att vi tillsammans besitter en unik kompetens.

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren fick sedan frågan varför Mats Odell sparkas ur partistyrelsen.
– Det är olämpligt att man nominerar honom till partistyrelsen när han kandiderat mot partiordföranden.

– Olämpligheten är att man bygger in konflikter när man så tydligt klivit upp och blivit motkandidat. Men hade vi föreslagit någon annan kandidat än Göran Hägglund, då hade vi inte föreslagit Hägglund i partistyrelsen heller.

Göran Hägglund kommenterade också detta:
– Det är upp till valberedningen.

Kan han sitta kvar som gruppledare?
– Det är inte min sak att avgöra. Det är riksdagsgruppens sak att avgöra, och det ska vi diskutera framöver.

Enligt Pålsson Ahlgren ska en i valberedningen ha avstått från att skriva under förslaget om ny partistyrelse. Hon redovisade också att 18 distrikt föreslagit Göran Hägglund och fem har föreslagit Mats Odell.

Förslaget kallas, enligt en reporter på pressträffen, för ett ”utrensningsförslag”:
– Så är det inte, säger valberedningens ordförande.
– Vi har många utomordentligt kunniga personer i kommuner och landsting, och på andra positioner – som jag förutsätter fortsätter jobba för partiet och idéerna.

Finns det någon i det här förslaget som öppet kritiserat Göran Hägglund?
– Vi har många i det här förslaget som har många och starka åsikter. Men vi är övertygade om att det här laget, likna det vid ett fotbollslag, det kommer att fungera. Och det har vi sett som vår viktigaste fråga.

Har någon kritiserat Göran Hägglund?
– Jag recenserar inte några uttalanden.

Hur bedömer ni att förslaget skapar motsättningar?
– Vi vill skapa gemenskap, och ett lag som drar åt samma håll.

Förutom de tre föreslår valberedningen att följande personer väljs om som ledamöter i partistyrelsen:
Robert Halef, Södertälje.
Emma Henriksson, Stockholm.
Ebba Lindsö, Stockholm.
Anders Sellström, Umeå.
Sofia Modig, Stockholm.
Ewa Sundwvist, Örebro.

Samtidigt föreslås nyval av Lennart Koskinen, Stockholm. Och val av ersättare:
Otto von Arnold, Klagstorp.
Anna-Karin Klomp, Örebro.
Torbjörn Larsson, Stockholm.

Nyval till ersättare:
Sakarias Winberg, Leksand.