Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Håkan Juholt: ”De tycker att jag är för dålig”

20111213-100050.jpg
S-ledaren Håkan Juholt möter journalister i riksdagen i dag.

PRESSMÖTE. Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt anlände strax före klockan tio i dag till våning sju i riksdagen, där riksdagsjournalisternas förening frågar ut honom.
Jag är givetvis på plats och rapporterar löpande här på bloggen.

Ett 20-tal journalister fanns på plats när S-ledaren anlände till riksdagen strax före klockan tio.

Första frågan handlade om att han varit partiledare i nio månader.
Blev det som du hade tänkt dig?
– Det är omöjligt att säga hur det ska bli. Jag kände mig väl förberedd, men jag hade behövt vara ännu mer förberedd.

Hur har det kommit till uttryck?
– Jag har fortsatt på det sätt jag tidigare har varit, både som journalist och under alla mina år som politiker. Jag identifierar något och levererar en lösning samtidigt. Det håller inte. Jag klarar inte uppgiften att med vändande mikrofon presentera lösningen.

Juholt fick också frågor om Expressens avslöjande för några dagar sedan som rörde hans utspel om mobilnäten.
– Det är orimligt att man inte kraftfullare agerar för att öka täckningsgraden, exempelvis med nationell roaming. Det var samma sak där, jag hade sett under mina resor att många människor reagerade.

Är det inte ett allvarligt problem. Varje gång du identifierat ett samhällsproblem har det i stället handlat om dina klavertramp och samhällsproblemen har fortsatt. Du motarbetar dig själv lite?
– Ja, det är mycket möjligt att det är på det sättet. Det är till och med troligt.
– Samtidigt är det i grund och botten positivt att de flesta vänder sig till Socialdemokraterna och frågar hur vi ska göra för att begränsa uttag i välfärden.

Håkan Juholt får frågan: Du skulle ju staga upp din organisation, förbättra den – har du gjort det?
– Ja det har jag gjort. Men det kommer att ske ytterligare insatser. Vi har nu en partiledarstab som leds av Mats Andersson, en av de mest erfarna inrikespolitiska rådgivarna som finns. Han håller i mina dagliga samtal. Det ska ständigt förbättras.

Det finns ingen plan?
– Jo, men i samma stund som jag nämner den är det ingen plan längre. Då är det en nyhet.

Det blev sedan en diskussion om den felaktiga siffran om socialbidragstagare som Juholt redogjorde för i riksdagens talarstol.
– Det var jag som gjorde fel, ingen annan.

Hur ska du eliminera alla fel som har begåtts?
– Jag ska behålla fokus. Det handlar om arbetslösheten, om de marknader som inte fungerar för medborgarnas bästa, det handlar om att förstärka pensionssystemen.

Om du identifierar nya samhällsproblemen kommer du att vara tyst?
– Jag kan inte lova det, men jag ska i alla fall försöka. Jag är på sätt och vis i grund och botten väldigt nöjd med att jag pekar både på möjligheter och problemen i samhället.

Juholt ombads sedan att beskriva Socialdemokraternas hållning rörande FRA-lagen.
– Hade vi vunnit valet hade vi rivit upp den. Men nu ville medborgarna något annat. Vi har tyckt hela tiden att det varit fel att Säpo och rikskriminalpolisen undantagits. Vi ville att integritetsskyddet skulle stärkas. Nu diskuterar vi med regeringen hur vi ska åstadkomma det. Jag ska ta upp det med riksdagsgruppen ikväll.
– Regeringen har vänt sig till oss för att föra samtal om detta. Samtalen pågår.

Vad kräver ni för integritetsskydd?
– Det får vi se när förhandlingarna med regeringen är klara. Vi är inte där än. Jag måste ha ett mandat från gruppstyrelsen också…

Räknar du med att det blir klart i dag?
– Det vet jag inte.

Det finns kritik mot partiet om att det inte finns någon med utomeuropeisk bakgrund i partiet. Är det viktigt?
– Det är väldigt viktigt. De prioriteringar jag gör nu kommer att gå i den riktningen. Det är absolut nödvändigt.

Har du några namn?
– Ja, det har jag.

Vilka då?
– Det kommer jag att redovisa.

Kan du säga något om vilken typ av reglering av elmarknaden som du vill se?
– Nej, jag tror inte att jag gör det nu. Men det handlar om att ha ett fungerande regelverk för framtiden. Vi studerar ett antal länder nu. Man kan lära sig en hel del av andra länder, den studien pågår just nu. Samhällsintresse och medborgarintresse ska ställas först.

Vem tittar på det?
– Det gör vi, min stab, tittar på det.

Ser du några politiska begränsningar i hur man ska reglera denna marknad?
– Det finns politiska begränsningar, men vi ska ta det bästa.

Det låter som att du tagit intryck av Socialdemokraterna som tycker du ska ha radioskugga nu. Hur tror du det påverkar partiet att partiledaren ligger lågt?
– Jag kommer inte gå in i radioskugga, finns ingen partiledare som kan vara i radioskugga. Det är inte på kartan. Däremot ska det vara fokus, och det ska vara ihållighet och uthållighet.
– Jag tror det kommer att vara positivt för partiet.

Ni rasar ju i storstäderna – ni ligger under 20 procent i Stockholm, Miljöpartiet är på väg att gå om. Vad gör du för analys av det?
– Det beror på mina tillkortakommanden, förstås. Vi har inte varit tillräckligt duktiga. Jag tror inte för ett ögonblick att de som var socialdemokrater i september månad slutar att vara socialdemokrater. Men de tycker att jag är för dålig, att vu är för dåligt, att riksdagsgruppen är för dålig.
– Om vi är mer koncentrerade kommer detta att vända.

Men det är ju inte ett nytt problem i storstäderna. Den utvecklingen har vi sett många år. Det måste finnas mer grundläggande analys och hur ser den ut?
– Vi har inte en framtidsbild som är lockande. Vi påbörjade det med vårt budgetarbete, hur man bygger ut tunnelbanan och de nya bostadsområden.

Juholt fick också frågor om europakten.
– Vi avvaktar och ser vad det kommer för besked från regeringen. Ansvarig minister tycker en sak och Fredrik Reinfeldt något annat. Då måste man invänta regeringens ställningstagande.

Ska staten köpa tillbaka verksamhet som drivs av riskkapitalbolag?
– Någon stor plan för att återköpa verksamheter finns inte. Men det är upp till varje kommun och landsting att själv ta de besluten.

Ilmar Reepalus krav på medborgarskap togs också upp. Reepalu beskrevs som en tung central företrädare.
– Ilmar har identifierat ett problem som han ser, men han har lockats att presentera en lösning som inte var den bästa. Den var djupt olycklig och felaktig. Jag ringde upp honom och sa att jag kommer att ta dig i örat för detta, för det här är fel. Just därför för att han är den han är tyckte jag att han hade rätt att få ett samtal. Ilmar får debattera hur mycket han vill, men detta är inte Socialdemokraternas politik och kommer inte att bli det. Han presenterade en lösning som var vansinnigt fel.
– Men jag tycker att man kan ha högt i tak, i grund och botten.

Juholt fick också svara på Reinfeldts tidigare kritik om att han inte är lika tuff mot Sverigedemokraterna som sin företrädare Sahlin.
– Skulle aldrig komma på tanken att recensera Fredrik Reinfeldts insatser som statsminister. Jag konstaterar att en av de tuffaste matcher jag gått var att jag inte accepterade att presenteras som ett block i SVT:s partiledardebatt – det är få saker som jag har gjort som väckt så mycket kritik internt. Jag är beredd att samarbeta med alla partier utom sverigedemokraterna.
– Fredrik Reinfeldt har en regering som stödjs av Jimmie Åkesson i åtta av tio omröstningar. Jag tror att medborgarna skulle önska mer blocköverskridande överenskommelser.

Öppnar du för fler samarbeten med regeringen?
– Ja det gör jag. I energipolitiken till exempel.

Varför tar du så sällan upp främlingsfientlighet i dina tal?
– Jag tar upp att skolsegregationen ökar i dag. Det är i allra högsta grad en fråga om integration. Jag försöker tala om dessa frågor utifrån ett bredare perspektiv.

Men främlingsfientlighet…?
– Jag förstår inte den frågan.

Juholt får sedan en ny fråga om partiets problem i storstäderna. Förlorar man Mälardalen så förlorar man Stockholm?
– Jag måste väcka intresse för Socialdemokraterna och vår politik. Jag tror att de stora samhällsfrågorna, massarbetslösheten, arbetsplatser som sliter ut människor, skolsegregationen, bostadsbristen, vinstuttag i välfärdssektorn – jag tror att alla dessa frågor är på Socialdemokraternas hemmaplan. Jag har gott hopp om att lyckas. Det är tusen dagar till nästa val.

Det kom en ny SCB-mätning nu på morgonen, om eurosympatierna. Nu säger 80 procent nej till euro. Hur ser du på framtiden, kommer vi införa euron?
– Jag utesluter det inte alls långsiktigt. Men inte nästa mandatperiod.
– Jag är inte alls säker på att det hade gynnat välfärden och jobben om alla länder varit kvar i sina gamla valutor.

Juholt fick sedan en fråga om Jonas Sjöstedt, som väntas ta över som ny partiledare för Vänsterpartiet.
– Jag leder ett parti som är berett att samarbeta. Jag tror vi kommer gå mot ett val 2014 som handlar mycket mer om politikens innehåll än vad det gjort tidigare. Det är alldeles för tidigt att skapa en allians eller koalitioner.
– Det finns starka fördelar med ordnat samarbete, men i valet 2014 ställdes väldigt få sakpolitiska frågor mot varandra.

Göran Persson har flera gånger sagt att man borde skrota landstingen. Vad tycker du?
– Göran Persson är en bra debattör, en väldigt bra debattör.

Men vad tycker du?
– Jag tycker inte vi ska göra det.

I ett läge som det här borde S ha över 40 procent, har Thomas Östros sagt?
– Ja, och han har rätt.

När det gäller europakten är beskedet från Socialdemokraterna ”nej till det toppmötet kom fram till”, enligt Juholt.
– Men självklart ska varje toppmöte utvärderas. Det man sa senast säger vi nej till.
– Sverige har inget behov eller någon anledning att gå med i detta nu.

Men du säger att du avvaktar regeringens ställningstagande?
– Jag tycker alltid man ska vara öppen för goda argument. Vi är i alla lägen beredda att lyssna på regeringen.

Men vad borde man göra då?
– Det socialdemokratiska svaret är nej till medverkan.

Vad borde man göra?
– Det är oerhört viktigt att länderna som har euron får samverka mer. Men det är de som har det ansvaret, och de ska ta det. Det ska inte vi och andra länder bromsa.

Ser du någon fara för att Sverige hamnar lite offside?
– Jag har kampanjat för ja-sidan, så jag har varit positiv till euron. Men vi ska ha respekt för folkomröstningen.

Juholt talar sedan igen om sina resor och konstaterar att det nu blir skattechocker i många kommuner.
– Anders Borg skjuter problemen neråt. Många borgerliga kommuner sitter nu och funderar över hur mycket de ska höja skatten.

Är förmögenhetsskatt och fastighetsskatt helt borta från S-politik i dag?
– Fastighetsskatt måste vara konstruerad så att den är blocköverskridande. Jag tycker man kan ha samtal om det. Vi behöver överhuvudtaget diskutera skattebaserna. Det viktiga är att det är långsiktigt. Staten måste gå bortom partipolitiken och ha ett löfte till medborgarna: gör ni en investering i ett hus ska reglerna vara likadana långsiktigt.
– Olika sätt att beskatta riktigt förmögna, det har Leif (Pagrotsky, red anm) med och tittar på.

Juholt avslutade sedan med att önska alla journalister en trevlig jul:
– Hoppas ni får lite ledighet.