Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Avslöjande: Hemlig promemoria avslöjar kostnaden för Juholts nya förslag: 30 miljarder kronor


S-ledaren Håkan Juholts förslag kallas orealistiskt av statliga Post- och Telestyrelsen.

AVSLÖJANDE. Håkan Juholts nya dundertabbe:
I Dagens Nyheter i går hotade S-ledaren mobiloperatörerna med vite, skadestånd och indragna tillstånd om de inte bygger ut näten så att de täcker alla hushåll.
Orealistiskt, konstaterade statliga Post- och Telestyrelsen direkt.
Nu kan jag avslöja att det under gårdagen upprättades en hemlig promemoria i regeringskansliet som visar att Juholts förslag skulle kosta skattebetalarna 30 miljarder kronor – det motsvarar 27 miljoner kronor per hushåll, som i dag är utan täckning.

JUHOLTS NYA BESKED – EFTER AVSLÖJANDET

Håkan Juholt hävdade i DN i går att han besökt ”flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet.”

S-ledarens förslag: tvinga mobiloperatörerna att bygga ut sina nät.

I en regeringspromemoria som jag tagit del av konstateras att det i dagsläget rör sig om 1 100 hushåll i hela landet som saknar täckning.

Det slås också fast att om samtliga operatörer skulle bygga ut sina nät för täckning av hela landet handlar det om en kostnad på minst 30 miljarder kronor. Därutöver ”tillkommer kostnader för att förse basstationer i extrem glesbygd med el och bygga vägar, eller transportera material och personal med helikoptrar”.

Kostnaden per hushåll som i dag saknar täckning blir då 27 miljoner kronor!

I regeringspromemorian konstateras vidare:
”Om operatörerna skulle erbjudas sändningstillstånd med krav om 100 % täckning är det sannolikt så att operatörerna skulle tacka nej eftersom kostnaderna inte skulle stå i relation till förväntade intäkter.”

Olof Bjurö på statliga Post- och telestyrelsen, PTS, konstaterade i går att Håkan Juholts utspel är orealistiskt.
– Sverige ligger redan i Europatoppen när det gäller mobilnätens täckning och att även nå de sista procenten låter sig knappast göras.
– Ska man bygga master så att alla får tillgång till mobilnäten blir det oerhört dyrt. Dessutom måste man då bygga master där vi inte får bygga, till exempel i naturskyddade områden. Man måste också bygga vägar fram till masterna. Det kommer helt enkelt inte att gå.

Redan 2008 konstaterade en statlig offentlig utredning att utbyggnaden av ett nät långt ut i glesbygden skulle kosta sex miljarder kronor. Om man tvingar fem operatörer att bygga varsitt nät till 90 procent skulle kostnaden, enligt beräkningarna då, bli minst 30 miljarder. Kostnaden för total utbyggnad skulle kunna bli betydligt högre, upp till 100 miljarder kronor, skrev IDG i går.